Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Virușii care duc la apariția cancerului de sânge. Atenție la vânătăile apărute fără existența unui traumatism

Virușii care duc la apariția cancerului de sânge. Atenție la vânătăile apărute fără existența unui traumatism

Astăzi discutăm despre leucemie. Hematologul Daniela Georgescu ne ajută să înțelegem de la ce apare această afecțiune, care sunt simptomele, dar și în ce condiții se vindecă. Mare atenție dacă vă apar vânătăi, fără să vă loviți. Acest semn trebuie să vă îndrepte spre medic.

Virușii care duc la apariția cancerului de sânge. Atenție la vânătăile apărute fără existența unui traumatism
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    28 Ian 2022   •   10:56

"Leucemia acută, care este poate cea mai complexă patologie hematologică, are o cauză necunoscută, dar știm că în spatele acestei patologii, stă o proliferare necontrolată a unor celule tinere care se dezvoltă la nivelul compartimentului medular.

Celulele se numesc blaști. Au un ritm de multiplicare mult mai rapid, cu invazia altor celule și organe. 

În leucemie acută ne referim la două mari probleme. În primul rând, acești blaști în urma unor mutații genetice necunoscute, își pierde funcția lor normală de a produce toate celulele din sângele nostru.

Nu își mai face treaba. În momentul în care nu își mai face treaba, organismul suferă. Apare anemia severă, dar și incapacitatea organismului de a se proteja de infecții", a spus medicul Daniela Georgescu, vineri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Simptomele leucemiei acute

"Simțim că ne îmbolnăvim mai repede, anemia, dar și sângerările, din cauza lipsei trombocitelor. Nu ni se mai vindecă rănile. Apar vânătăi. Mare atenție la vânătăile apărute fără să ne lovim.

De asemenea, avem invazia medulară. O invazie dată de o celulă tânără, care proliferează fără să poată fi oprită, invazie care poate duce pe lângă la afectarea țesuturilor hematoformatoare ficat, splină, dat putem discuta și despre afectarea sistemului nervos central.

În ce constă prevenția leucemiei

În ceea ce privește prevenția, cred că cel mai corect ar fi să discutăm despre evitarea unor factor de risc. Din păcate, nu știm care sunt cauzele care duc la aceste modificări în celulă. Ce o face să se transforme într-o celulă malignă.

Se pare că radiațiile, expunerea la substanțe toxice de tip benzen sunt factori care pot să predispună la apariția acestor mutații și anomali citogenetice.

Pe de altă parte, mai există și o categorie de viruși, precum HTLV sau Epstein-Barr, care sunt incriminați în apariția unor forme de leucemie acută. 

Bineînțeles că mai există și factorii predispoziționali, legați de manifestările genetice. 

Anumite tratamente medicamentoase pot dezvolta leucemia acută secundară

Predispoziția mai poate fi legată și de utilizarea unor medicamente anterioare, De exemplu, pacienții care au avut diverse forme de neoplazii și care au necesitat tratamente citostatice sau radioterapie pentru o formă de cancer, pot dezvolta la distanță apariția leucemiei acute secundare postchimioterapie

Din fericire, progrese s-au făcut și în leucemii acute. În urma identificări, putem știi dacă persoana din fața noastră are șanse genetic vorbind să răspundă la tratament. Majoritatea dintre pacienți ajung la transplantul de celule stem", a mai spus medicul hematolog.

×
Parteneri
Horoscop rune 5-11 iunie 2023, cu Mihai Voropchievici
x close