Antena 3 CNN Externe 2.000 de personalităţi italiene au semnat un manifest pentru români

2.000 de personalităţi italiene au semnat un manifest pentru români

2.000 de personalităţi italiene au semnat un manifest pentru români
17 Noi 2007   •   10:53

"Nici un popor nu este ilegal" aşa începe manifestul on-line semnat de mai mulţi scriitori şi artişti italieni, în frunte cu celebrul regizor Bernardo Bertolluci. Apelul vine după atacurile lansate de clasa politica şi mass-media italiană la adresa românilor şi a ţiganilor. În mai puţin de două zile numărul personalităţilor din lumea intelectuală italienă, care au semnat apelul a crescut la aproape 2.000.

"Delictele individuale nu justifică pedepsele colective. A fi român sau rrom nu este o competiţie etnică" declară iniţiatorii apelului. "Nu există rase şi cu atât mai puţin rase vinovate sau nevinovate", mai spun intelectualii italieni.

"O femeie a fost maltratată şi ucisă la Roma. Ucigaşul e cu siguranţă un bărbat, poate un român. Tot româncă este şi femeia care s-a aruncat în faţa autobuzului, pentru a cere ajutor în încercarea de a salva viate femeii atacate. Odiosul criminal a bulversat Italia, gestul de altruism a fost uitat."

Despre politicienii din peninsulă, reprezentaţii comunităţii culturale italiene spun că aceştia preferă să caute un ţap ispăşitor în loc să se preocupe de adevăratele probleme.

"E mult mai uşor să creezi o vină colectivă (astăzi românii, ieri musulmanii, mai înainte albanezii) decât să te implici în adevăratele cauze ale insecurităţii sociale cauzate de procesul de globalizare. Este mai uşor să strigi lupul şi să ceri expulzarări decât să pui în practică directivele europene privind asistenţa sanitară, asigurarea unui loc de muncă şi a unui adăposat pentru imigranţi. E mai uşor să îi privezi pe nişte amărâţi de cocioabele lor mizere decât să le asiguri un loc de muncă şi să combaţi astfel munca la negru", se mai scrie în manifest.

Chiar dacă politicienii şi mass-media suţin că societatea occidentală în general, şi cea italiană in special, este avansată în ceea ce priveşte drepturile femeilor, în practică lucrurile nu stau tocmai aşa, spun iniţatorii apelului.

"Dimpotrivă, dacă este să luăm ca martor recentul raport al "World Economic Forum" în privinţa implicării femeilor în viaţa socială sau cea politică, în probleme de sănătate sau de muncă, Italia se află pe locul 84 în timp ce România ocupă poziţia 47."

Apelul apare pe site-ul No Racism News şi se intitulează Triunghiul Negru. Denumirea face referinţă la semnul pe care fasciştii italieni obişnuiau să îi oblige pe rromi să îl poarte pe haine în perioada anilor 40. Apelul a fost preluat de presa italiană şi până la această oră a fost semnat de aproape 2000 de intelectuali din peninsulă.

Antena 3

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close