Antena 3 CNN Externe 54 de rromi ameninţaţi cu deportarea din Irlanda

54 de rromi ameninţaţi cu deportarea din Irlanda

54 de rromi ameninţaţi cu deportarea din Irlanda
22 Iul 2007   •   21:08

Un grup de 54 de rromi proveniţi din România dau bătăi de cap autorităţilor irlandeze. Oamenii trăiesc încă din luna mai în apropierea unei autostrăzi de lângă aeroportul din Dublin şi au cerut guvernului irlandez să le permită să rămână în ţară. Potrivit legilor irlandeze, aceştia nu au drept de muncă sau la o şedere mai mult de 90 de zile. Guvernul este hotărât să îi deporteze.

Presa din Regat a relatat pe larg, în ultimele zile, povestea celor 32 de adulţi şi 22 de copii romi care trăiesc în adăposturi improvizate din bucăţi de carton sau pungi. Autostrada M50, din apropiere de Dublin, cea mai aglomerată din Irlanda, a devenit însă casă pentru ei. Potrivit BBC, romii au venit în Irlanda în căutarea unei vieţi mai bune. Deocamdată, ei depind de ajutorul acordat de mai multe grupuri de sprijin irlandeze şi române din Dublin. ?Prezenţa lor acolo şi sărăcia contrastează însă cu imaginea Irlandei, una dintre cele mai bogate naţiuni europene?, precizează BBC. Legile irlandeze interzic oricărei persoane să depună cerere pentru ajutor social dacă nu a trăit legal în această ţară pentru o perioadă de cel puţin 2 ani. Trei dintre copiii rromi au fost luaţi deja în grija statului.

Cei care critică atitudinea guvernului în acest caz susţin că este vorba despre o adevărată criză umanitară. În acelaşi timp, însă, potrivit publicaţiei ?The Sunday Business Post?, există şi organizaţii care susţin că grupul de romi trebuie deportat. ?Dacă acest lucru nu se va întâmpla, şi alte familii aflate în situaţii asemănătoare vor fi încurajate să vină aici?, susţine o astfel de asociaţie. Unele grupuri de sprijin susţin chiar că romii au fost supuşi discriminării rasiale. ?Au fost abuzaţi verbal şi chiar atacaţi, au aruncat în ei cu ouă?, a declarat, indignată, o susţinătoare a cauzei rromilor. În acelaşi timp, însă, săptămânalul ?The Observer? informează în ediţia de astăzi, că Guvernul de la Dublin a anunţat ferm că nu va ceda presiunilor grupurilor de sprijin şi este determinat să îi deporteze pe cei 54 de romi.

Planul de deportare este susţinut în totalitate de Guvernul român, care le-a oferit deja rromilor zboruri gratuite pentru a se întoarce în ţară. Copiii se joacă în mizerie, cerşesc pe autostradă, peste tot sunt împrăştiate fecale şi mâncare stricată. Cu toate acestea, romii spun că aceste condiţii sunt mai bune decât în România. Evacuarea romilor este susţinută atât de Ambasada Romaniei, cât şi de localnicii din zonă.

Antena 3

×
Parteneri
Condiția prin care pensionarii pot primi puncte suplimentare
x close