Antena 3 CNN Externe Administraţia SUA ştie şi în ce pat doarme fiecare turist

Administraţia SUA ştie şi în ce pat doarme fiecare turist

Administraţia SUA ştie şi în ce pat doarme fiecare turist
24 Sep 2007   •   05:25

Administraţia Statelor Unite merge cu spionatul propriilor cetăţeni, dar şi al străinilor, mult mai departe decât se credea. Autorităţile federale colectează informaţii despre obiceiurile a milioane de persoane ce călătoresc înspre şi dinspre America ? informaţii pe care le pot păstra mai multe zeci de ani, fără ca persoanele în cauză să ştie ori să aibă posibilitatea să modifice datele eronate. Datele personale sunt înregistrate, indiferent dacă turiştii vin ori pleacă cu avionul, cu vaporul sau cu maşina. Niciun detaliu nu este trecut cu vederea: cu cine călătoreşti, ce obiecte ai în geantă, chiar şi ce carte citeşti în avion.

Dar nu numai atât ? nume, adresă, informaţii despre cărţile de credit, număr de telefon şi e-mail, itinerariul stabilit, hotelul la care ai rezervarea şi dacă ai de gând să închiriezi o maşină. Autorităţile de frontieră nu uită să întrebe sau să cerceteze chiar şi ce fel de pat ai solicitat la camera de hotel, scrie Gândul Datele sunt în prezent colectate la toate punctele de frontieră şi sunt corelate şi cu informaţiile obţinute de la companiile aeriene (şi americane, şi europene), dar şi de absolut tot ce se înregistrează cu ajutorul scanerelor din aeroporturi, după care sunt integrate într-o imensă bază de date electronică a Departamentului pentru Securitate Internă.

Milioanele de informaţii sunt procesate de ofiţerii de securitate internă, pentru a ajuta vameşii să distingă eficient între persoanele inocente şi potenţialii terorişti care doresc să intre în SUA. Informaţiile ? obţinute fără cunoştinţa persoanei vizate ? pot fi folosite la un moment dat pentru a limita dreptul de a călători al respectivei persoane. Oficiali din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă au confirmat dezvăluirile făcute de Washington Post, dar au insistat că informaţiile personale nu sunt folosite în alt scop decât cel antiterorist şi că nicio lege nu este încălcată.

×
Parteneri
Cea mai detaliată hartă a creierului uman realizată vreodată
x close