Antena 3 CNN Externe Viața sub talibani. Afganii își vând copiii pentru a mai trăi câteva luni. Echipa BBC, "ofertată" să cumpere un copil

Viața sub talibani. Afganii își vând copiii pentru a mai trăi câteva luni. Echipa BBC, "ofertată" să cumpere un copil

Un reportaj BBC surprinde imagini greu de privit ale noii realități din Afganistan: o țară care era săracă și dependentă de ajutoare străine și înainte și în care, efectiv, oamenii mor de foame în prezent.

Viața sub talibani. Afganii își vând copiii pentru a mai trăi câteva luni. Echipa BBC, "ofertată" să cumpere un copil
Sursa foto: bbc.com
de Adrian Iclozan    |    26 Oct 2021   •   16:31

Pentru a salva ce mai poate fi salvat, ei recurg la gesturi dramatice, vânzându-și unii dintre copii pentru a le cumpăra celorlalți membri ai familiei câteva luni în plus de supraviețuire.

"Asta face foametea celor mai fragile vieți", se aude comentariul reporterului, care însoțește defilarea imaginilor unor copii de șase, respectiv trei luni, cărora li se văd coastele. 

Afganii se chinuiau să supraviețuiască și înainte să vină talibanii la putere. După instalarea noului regim, fondurile externe care susțineau activitatea în această țară au fost înghețate.

Efectul este că un milion de copii, cel puțin, riscă să moară.

Realitatea dintr-un spital afgan: un copil din cinci nu va supraviețui

"În această rezervă, din cinci copii unul nu va supraviețui", dă glas reporterul statisticii nemiloase.

Usman, unul dintre micuții filmați de echipa BBC, cântărește jumătate din greutatea normală la vârsta sa. Tatăl său se numără printre milioanele de afgani care nu au de lucru.

Geamănul lui Usman este în salonul de alături.

"Durerea lui o simt și eu. Numai Dumnezeu știe prin ce trec atunci când mă uit la el. Doi dintre copiii mei înfruntă moartea pentru că nu avem niciun ban", spune mama sa. 

"Vreau ca lumea să-i ajute pe afgani. Nu-i doresc niciunei mame de pe lume să își vadă copiii suferind astfel", continuă ea.

Spitalul din Herat, unde a filmat echipa BBC, este singurul pe o rază de sute de kilometri. Medicii de aici n-au fost plătiți de patru luni și nu există bani pentru medicamente.

În afara orașului, jurnaliștii britanici au găsit oameni "dispuși să facă lucruri de neconceput" pentru a-și hrăni familia. Mai exact, să-și vândă din copii.

Atenție, galeria foto următoare conține imagini cu impact emoțional!

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

O fetiță afgană, vândută pe 500 de dolari. Familia sa va mai trăi câteva luni

O fetiță încă în leagăn a fost tranzacționată pe ceva mai mult de 500 de dolari. Ea va ajunge la cumpărător de îndată ce va putea să meargă pe propriile picioare. 

"Ne mureau copiii de foame și a trebuit să-mi vând fiica. Cum să nu fiu tristă? Este copilul meu. Îmi doresc să nu fi fost nevoită s-o vând", spune mama, căreia BBC nu îi dezvăluie numele, pentru a o proteja.

Tatăl obișnuia să strângă gunoiul, dar asta nu-i mai aduce în prezent niciun câștig. 

"Murim de foame. Nu avem nici făină, nici ulei. Nimic. Fiica mea nu știe ce o așteaptă în viitor. Nu știu ce va crede despre asta (despre faptul că a fost vândută, n.r.). Dar a trebuit s-o fac", mărturisește bărbatul.

Jurnaliștii BBC, întrebați dacă nu vor să cumpere un copil

Cei 500 de dolari vor ajuta familia să mai înfrunte câteva luni. 

Cumpărătorul le-a spus că fetița se va mărita cu fiul său, dar, de fapt, nimeni nu poate garanta acest lucru.

"Știm că sunt și alte familii care și-au vândut copiii. Chiar în timp ce ne aflam aici, o persoană a venit la una dintre echipele noastre și ne-a întrebat dacă vrem să cumpărăm un copil", spune reporterul britanic Yogita Limaye (foto, galerie).

BBC precizează că a sesizat UNICEF (Fondul Națiunilor Unite pentru Copii) în legătură cu cazurile de copii vânduți pe care le-a documentat în Afganistan.

×
Subiecte în articol: copii vânduți Afganistan
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close