Antena 3 CNN Externe Albania, Macedonia, Muntenegru şi Kosovo au creat un spaţiu de liberă circulaţie a persoanelor

Albania, Macedonia, Muntenegru şi Kosovo au creat un spaţiu de liberă circulaţie a persoanelor

Albania, Macedonia, Muntenegru şi Kosovo au creat un spaţiu de liberă circulaţie a persoanelor
28 Iun 2010   •   22:36


Liderii a patru ţări din Balcani - Albania, Macedonia, Muntenegru şi Kosovo - au anunţat crearea unei zone de liberă-circulaţie, cetăţenii din ţările respective urmând să călătorească fără vize.

Cele patru ţări, reprezentate la nivel de preşedinţi, au decis instituirea unui regim de tip "mini-Schengen", declară preşedintele kosovar, Fatmir Sejdiu."Această iniţiativă demonstrează maturitatea noastră în sensul dezvoltării pe calea integrării europene", adaugă Sejdiu, care s-a întâlnit cu ceilalţi preşedinţi la Prizren, în sudul Kosovo.Preşedintele Albaniei, Bamir Topi, a subliniat că decizia reflectă "dreptul liberei circulaţii a persoanelor în regiunea Balcanilor".

Preşedintele Macedoniei, George Ivanov, a subliniat că regiunea a înregistrat progrese "considerabile" comparativ cu situaţia de acum zece ani.Uniunea Europeană a eliminat în decembrie 2009 vizele pentru cetăţenii sârbi, muntenegreni şi macedoneni deţinători de paşapoarte biometrice. Albania şi Kosovo speră, de asemenea, că vor beneficia de o astfel de măsură.

Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo şi nu a fost invitată la reuniunea de la Prizren.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: Balcani Schengen
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close