Antena 3 CNN Externe Alegeri anticipate în Japonia, cu doi ani înainte de termen

Alegeri anticipate în Japonia, cu doi ani înainte de termen

Alegeri anticipate în Japonia, cu doi ani înainte de termen
Sursa foto: Foto: Agerpres
16 Noi 2014   •   08:29

Premierul japonez Shinzo Abe intenţionează să convoace alegeri anticipate pentru 14 decembrie pentru a consolida sprijinul popular pentru politica sa economică, a anunţat presa locală, citată de AFP.

Abe va anunţa marţi dizolvarea Camerei inferioare a Parlamentului şi va convoca alegeri generale cu doi ani înainte de termen, au anunţat principalele publicaţii nipone, între care Yomiuri Shimbun.

Politica economică a lui Abe prevede o nouă creştere TVA-ului, de la 8 la 10 la sută, după o primă creştere, care a avut loc în aprilie, de la 5 la 8 la sută, şi care a afectat reluarea economică începută anterior.

Această creştere a descurajat consumul, iar o a doua ar putea compromite reluarea economică şi să-l afecteze pe Abe din punct de vedere politic.

A doua creştere este prevăzută pentru octombrie 2015, dar Guvernul vrea să o amâne pentru aprilie 2017, cu scopul de a apăra fragila economie japoneză, adică dincolo de mandatul celor 480 de deputaţi, care expiră în decembrie 2016.

Politologi apreciază că Abe nu ar avea mare lucru de pierdut deoarece opoziţia este aproape inexistentă, în timp ce Guvernul încă se bucură, în pofida tuturor acestor aspecte, de o cotă de popularitate destul de ridicată (aproape 50% de opinii favorabile, potrivit celor mai recente sondaje).

Analiştii economici sunt de părere că Japonia trebuie să crească TVA-ul pentru a reduce enorma îndatorire.

 

×
Subiecte în articol: alegeri anticipate Shinzo Abe
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close