Antena 3 CNN Externe Alegeri în Rusia. Partidul lui Putin este cotat cu 60% din voturi

Alegeri în Rusia. Partidul lui Putin este cotat cu 60% din voturi

Alegeri în Rusia. Partidul lui Putin este cotat cu 60% din voturi
02 Dec 2007   •   09:25

Peste 100 de milioane de cetăţeni ruşi îşi aleg duminică deputaţii în Duma de stat, camera inferioară a parlamentului rus. Din cauza diferenţelor de fus orar, votarea a început, după ora României, încă de sâmbătă seară, în Extremul Orient rusesc. Marele favorit al scrutinului este partidul Rusia Unită, a cărui listă este condusă chiar de preşedintele Vladimir Putin.

Primele secţii de votare s-au deschis în Kamciatka, la peste 6000 de kilometri est de Moscova. Temperatura de minus zece grade nu i-a descurajat pe cetăţeni. Mai ales că într-unul din primele oraşe în care s-a votat, Habarovsk, alegătorii au primit bonuri de reducere în magazine şi au putut cumpăra alimente chiar de la secţiile de votare.

Partidul de la putere se teme de un nivel ridicat de absenteism, care ar umbri strălucirea victoriei aşteptate de toată lumea. Mulţi ruşi au fost neplăcut impresionaţi de campania ostentativă a Rusiei Unite, însoţită şi de presiuni. Partidele opoziţiei liberale vorbesc chiar de o ?farsă electorală?, dar nici unul dintre ele nu are şanse să treacă pragul electoral, iar unele nici nu s-au putut înregistra pentru alegeri. Pe lângă Rusia Unită, singurii care vor intra, aproape cert, în Dumă sunt comuniştii şi ultra-naţionaliştii lui Vladimir Jirinovski.

Rusia Unită este cotată cu cel puţin 60% din sufragii, în primul rând datorită popularităţii lui Vladimir Putin. Acesta nu mai poate candida la un nou mandat şi a acceptat să conducă lista partidului. Putin a promis că va juca un rol politic major şi atunci când nu va mai fi preşedinte, dar nu a precizat în ce funcţie. El s-a implicat din plin în campania electorală, denunţându-i pe ?duşmanii din interior? ai Rusiei, care ar fi finanţaţi din Occident. Declaraţiile au suscitat noi proteste ale opoziţiei. Votarea se încheie la ora 20.00, ora României.

Antena 3

×
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close