Antena 3 CNN Externe American salvat cu ajutor din România, din Herson, orașul ucrainean aflat sub ocupație rusă

American salvat cu ajutor din România, din Herson, orașul ucrainean aflat sub ocupație rusă

Pe Kirillo Alexandrov, un bărbat de 27 de ani, din statul american Michigan, războiul pornit de Rusia l-a prins în Herson.

American salvat cu ajutor din România, din Herson, orașul ucrainean aflat sub ocupație rusă
Sursa foto: hepta
de Andreea Borboros    |    27 Mai 2022   •   11:06

Rușii au ocupat acest oraș la începutul lunii martie.

Alexandrov, soția şi soacra sa de origine ucraineană au încercat să fugă, dar au fost prinși.

Pe numele lui bărbatului, rușii au formulat 11 capete de acuzare, inclusiv că ar fi spion american.

Soarta sa părea pecetluită: risca să fie executat sau dus la Moscova, interogat, aruncat în închisoare, în așteptarea unui ipotetic schimb cu un prizonier considerat valoros de partea rusă.

Aflată în SUA, mama lui Alexandrov a cerut ajutorul Project Dynamo, o organizație din Florida specializată în operațiuni de salvare în zone de război sau periculoase, relatează Antena 3.

Project Dynamo a acceptat această misiune riscantă.

Americanul din Herson, salvat de un veteran US Navy cu ajutor din România

Povestea salvării americanului este spusă chiar de liderul misiunii de salvare, Bryan Stern, un veteran al Marinei militare americane.

Acesta menționează că s-a bazat pe 12 camarazi aflați în Ucraina, Polonia, România şi Statele Unite.

Stern a conceput două strategii paralele: negocieri cu partea rusă și o operațiune tactică de salvare la sol. 

Aflând că Alexandrov urma să fie dus la Moscova, el a decis să-l evacueze în secret înainte de transfer, într-o fereastră de timp îngustă.

Lansată pe 9 mai, la 100 de kilometri în spatele frontului, operațiunea a durat 18 ore, în condiții extrem de dificile și foarte periculoase, cu multe detalii nedezvăluite.

Cel mai important aspect este că Alexandrov a reușit să treacă nedetectat peste 20 de puncte de control ale forțelor ruse.

A petrecut noaptea de 9 spre 10 mai într-o casă din vecinătatea Hersonului iar a doua zi dimineață americanul a ajuns în Polonia.

"Este cea mai complexă și periculoasă misiune salvare de până acum", menționează Project Dynamo.

Extragerea americanului din teritoriul inamic s-a dovedit inspirată: partea rusă s-a arătat interesată de negocieri abia după sosirea lui Kirillo Alexandrov în Polonia.

FBI și administrația americană au știut de operațiunea de salvare

Potrivit organizației,  FBI şi Departamentul de Stat american au știut despre implicarea sa în salvarea lui Kirillo Alexandrov și au considerat-o drept cea mai bună opțiune pentru o evacuare sigură.

 "Nu știu cum îl voi putea răsplăti vreodată pe Bryan și echipa lui, pentru că am fi morți dacă nu ar fi fost ei", spune bărbatul salvat din Herson împreună cu familia. 

Kirillo Alexandrov mai adaugă că în timpul petrecut sub ocupație în Herson, soldații ruși i-au agresat soția iar pe el l-au încătușat, l-au bătut și au efectuat execuții simulate asupra sa.

Project Dynamo acționează în Ucraina de la începutul lunii februarie.

Prima sa misiune s-a desfășurat chiar la începutul invaziei lui Putin, iar de atunci a reușit să salveze aproape 700 de persoane în peste 60 de operațiuni derulate în cele mai dificile zone de război din Ucraina.

Foto: soldați ruși în Herson, aprilie 2022

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close