Antena 3 CNN Externe Descoperire macabră pe munte: Doi americani au găsit cadavrul unui alpinist dispărut în urmă cu 22 de ani

Descoperire macabră pe munte: Doi americani au găsit cadavrul unui alpinist dispărut în urmă cu 22 de ani

Anzi
Operațiunea de recuperare a trupului neînsuflețit al alpinistului american Bill Stampfl, la 22 de ani după moartea sa într-un masiv muntos din Peru. Sursă foto: X@WAVY_News
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Iul 2024   •   11:04

Cadavrul unui american dispărut în urmă cu mai bine de două decenii în Peru a fost găsit de doi alpiniști din SUA, relatează CNN.

Acum 22 de ani, Bill Stampfl a fost surprins de o avalanșă în Anzii peruvieni, în timpul unei escalade în compania altor doi colegi.

Rămășițele sale au fost descoperite pe 27 iunie anul curent, pe muntele Huascaran, de Ryan Cooper și Wesley Waren.

Informația provine de la Joseph Stampfl, fiul bărbatului decedat.

Ryan Cooper și Wesley Waren au găsit resturile umane în timpul unei coborâri pe lanțul muntos Cordillera Blanca, după o tentativă nereușită de a ajunge pe un vârf cu altitudinea de peste 6.700 de metri. 

Locul în care și-a găsit sfârșitul Bill Stampfl se află la o altitudine de aproximativ 5.000 de metri.

Cadavrul americanului dispărut acum 22 de ani a fost conservat în gheața de pe munte

Ryan Cooper a declarat pentru CNN că el și Waren au observat un detaliu care nu se integra în peisaj și au decis să investigheze.

Așa au ajuns la cadavru, care inițial fusese acoperit de gheață dar, pe măsură ce gheața s-a topit, a ajuns să fie expus vederii.

Cooper a precizat că trupul era bine conservat, iar casca, bocancii de alpinism, jacheta și verigheta ale mortului erau intacte.

Cei doi au reușit să stabilească identitatea acestuia după ce au găsit o pungă atașată legată de corp. În interior se aflau cartea de identitate, pașaportul, portofelul, ochelarii și un aparat foto, toate fiind, de asemenea, intacte.

"De îndată ce am aflat că era un alpinist american, am știut că avem responsabilitatea de a-i găsi familia și de a-i da vestea", a spus Cooper.

El și-a sunat soția în Las Vegas și i-a cerut ajutorul pentru a găsi familia lui Bill Sampfl. Aceasta a efectuat mai multe căutări pe internet, reușind să îl găsească pe Joseph, fiul alpinistului mort. El a primit vestea pe 29 iunie.

"I-am spus că știu locația în care se află tatăl său, pe munte. I-am spus despre verighetă și despre obiectele personale", a declarat Ryan Cooper.

Văduva lui Bill Stampfl: "Când ajungea în vârf, simțea că e aproape de Dumnezeu"

El a mai vorbit la telefon cu Jennifer, fiica decedatului, și cu văduva acestuia, Janet, înainte de a trimite familiei fotografii cu actul de identitate al lui Bill Stampfl și cu alte obiecte personale.

După atâția ani, vestea a produs un șoc puternic membrilor familiei. 

"Am simțit o dezamăgire imensă. După 22 de ani, m-am împăcat cu ideea că el a rămas acolo și că nu-l vom recupera niciodată. Face parte din riscurile muntelui. Faptul că l-au găsit a redeschis toate rănile. Nimic nu te pregătește pentru a afla că soțul tău a murit astfel", a declarat văduva lui Stampfl.

Ea a adăugat că găsirea soțului decedat este "un răspuns la atâtea rugăciuni din partea atâtor oameni".

"Îi plăcea atât de mult pe munte. Spunea că se simte cel mai aproape de Dumnezeu când ajunge în vârf", a mărturisit Janet.

Epilogul unei tragedii, scris după 22 de ani

Bill Stampfl și alți doi alpiniști, Steve Erskine și Matthew Richardson, au fost uciși de o avalanșă pe muntele Huascaran, în data de 24 iunie 2002.

Doar cadavrul lui Erskine a fost ulterior găsit, potrivit informațiilor împărtășite CNN de Jennifer Stampfl, fiica lui Bill Stampfl.

Acesta din urmă avea 58 de ani la momentul morții.

Corpul său a fost recuperat și coborât de pe munte în data de 5 iulie anul curent de către membri ai Asociației Peruviene de Salvare Montană și ai Poliției Naționale, care s-au coordonat cu alpiniștii americani Ryan Cooper și Wesley Waren.

Cadavrul a fost dus la morga din orașul Yungay pentru autopsie, după cum a anunțat, marți, poliția peruviană.

Ulterior, va fi transportat la o casă funerară din Lima, unde va fi incinerat, iar cenușa va fi trimisă familiei, în Statele Unite.

×
Parteneri
x close