Antena 3 CNN Externe Americanii au reţinut un fotograf de la Associated Press, fără nici o acuzaţie

Americanii au reţinut un fotograf de la Associated Press, fără nici o acuzaţie

Americanii au reţinut un fotograf de la Associated Press, fără nici o acuzaţie
21 Noi 2007   •   15:52

Detenţie de un an şi jumătate, fără nicio acuzaţie, pentru un fotograf irakian de la Associated Press. Bilal Hussein, un fotograf celebru, care a câştigat împreună cu echipa, Premiul Pulitzer, în 2005, a fost arestat pe 12 aprilie anul trecut, la Ramadi. A fost suspectat de legături cu o grupare teroristă, şi stă de atunci la închisoare, deşi pe numele său nu a fost formulată nicio acuzaţie oficială. Jurnaliştii irakieni şi asociaţiile pentru drepturile omului consideră cazul o gravă încălcare a libertăţii presei. Pentagonul nu exclude posibilitatea ca Bilal Hussein, laureat Pulitzer acum 2 ani, să rămână în custodia americanilor, chiar şi după ce un tribunal irakian îl va achita. De altfel, armata americană intenţionează să depună o plângere împotriva lui Hussein, iar cazul va ajunge în instanţă până pe 29 noiembrie. Fotograful de la Associated Press este închis de 19 luni, fără formularea vreunei acuzaţii oficiale împotriva lui.

Potrivit legilor irakiene, un magistrat va decide dacă există probe suficiente pentru acuzarea jurnalistului. "După reţinerea şi deţinerea lui, credem că este potrivit ca acest caz să fie deferit tribunalului penal din Irak, şi este problema irakienilor ce vor face cu el, de la acel moment" a declarat Geoff Morrell, secretarul de presă al Pentagonului.

Bilal Hussein a fost reţinut în oraşul irakian Ramadi, pe 12 aprilie 2006. Oficialii armatei americane au declarat că Hussein, care are 36 de ani, are legături cu grupări teroriste, dar au refuzat să dezvăluie pe ce se bazează acuzaţiile. Cazul a intrat în atenţia organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului din Irak. Jurnaliştii de la Bagdad reclamă şi ei cazul, ca pe o dovadă de încălcare a libertăţii presei în Irak. Asociaţiile de profil consideră inacceptabilă deţinerea fără acuzaţii a lui Hussein, şi cer eliberarea fotografului, plus plata unor despăgubiri de către americani.

Profesia de jurnalist este extrem de periculoasă în această ţară, măcinată de război. Majoritatea angajaţilor din presă sunt ţinta grupărilor insurgente, care îi acuză de colaborare cu forţele de ocupaţie. Trupele americane suspectează însă mulţi jurnalişti irakieni că se lasă folosiţi de grupările insurgente, pentru propaganda anti-americană. Zeci de jurnalişti au fost reţinuţi de armata americană, de la începutul războiului, în martie 2003. Majoritatea au rămas în detenţie câteva ore sau zile. Hussein este primul caz a cărui reţinere a depăşit un an şi jumătate.

Antena 3

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close