Antena 3 CNN Externe Americanii au un nou plan pentru Irak

Americanii au un nou plan pentru Irak

Americanii au un nou plan pentru Irak
01 Iun 2007   •   09:48

Statele Unite au în vedere o prezenţă militară îndelungată în Irak. Anunţul a fost făcut de secretarul american al Apărării, Robert Gates în cadrul unei vizite întreprinse la comandamentul regional pacific al armatei americane din Hawai. ?La ce mă gândesc eu este o înţelegere mutuală, prin care un anumit număr de soldaţi americani, cu misiuni aprobate de ambele părţi implicate, să staţioneze pe termen lung în Irak. Genul misiunii e de asigurare a securităţii. De asemenea vor fi specificate exact atribuţiile militarilor americani?.

Prezenta militară americană îndelungată în Irak este luată în calcul, iar Robert Gates a oferit drept exemplu aranjamentul care există de mult vreme între Statele Unite şi Coreea de Sud. Tratatul, semnat în Coreea de Sud şi americani, permite trupelor SUA să staţioneze în această ţară printr-o reglementare scrisă. Acordul a fost semnat după terminarea războiului din Coreea. Secretarul american a mai dat exemplul relaţiilor de securitate în Statele Unite şi Japonia.

Anunţul secretarul american vie la puţin timp după ce preşedintele american George Bush a făcut aluzie la un plan de schimbare a strategiei în Irak, care va integra recomandările comisiei formate din fostul secretat de stat James Baker şi fostul parlamentar Lee Hamilton. Planul Baker-Hamilton propune o reducere graduală a contingentului american din Irak dar permite staţionarea unui număr de militari, pe termen lung, care să protejeze frontierele irakului şi să combată reţeaua teroristă Al Qaida. În acest moment în irak sunte detaţaşi peste 150.000 de soldaţi americani.

SUA fac armistiţiu cu insurgenţii
Pe de altă parte, armata americană din Irak este gata să încheie acorduri de încetare a focului cu insurgenţii care doresc acest lucru. Dezvăluirea a venit de la ?numărul doi? din ierarhia trupelor americane din Irak. Acesta a precizat, însă, că unii rebeli nu vor accepta niciodată reconcilierea. Ca o dovadă, doi irakieni angajaţi la ambasada americană din Bagdad au fost daţi dispăruţi, iar o grupare asociată cu al-Qaeda a anunţat execuţia lor. Comandantul-adjunct al forţelor din Irak a recunoscut că progresele în pacificarea ţării sunt deocamdată insuficiente. Generalul este totuşi optimist, mai ales că unii insurgenţi şi-ar fi exprimat chiar ei dorinţa de împăcare.

?Există insurgenţi care ne întind mâna, şi asta este cel mai important. Aşa că vrem să le întindem şi noi mâna şi discutăm despre armistiţii şi, poate, despre semnarea unor texte care să spună că nu vor mai purta operaţii împotriva guvernului irakian sau a forţelor coaliţiei?, Raymond Odierno.

Generalul a apreciat că 80% dintre insurgenţi, atât sunniţi cât şi şiiţi, ar fi dispuşi la reconciliere. Chiar şi unele elemente apropiate de al-Qaida ar putea fi convinse să se alăture procesului politic, deşi reţeaua teroristă nu va depune niciodată armele. La Bagdad continuă căutarea celor cinci cetăţeni britanici răpiţi acum două zile. O altă, probabilă, răpire a fost anunţată joi.

Ambasada americană a confirmat că doi dintre angajaţii săi irakieni, soţ şi soţie, au dispărut la sfârşitul săptămânii trecute. Anterior, o grupare apropiată reţelei al-Qaida afirmase că a executat ?un bărbat şi o femeie cu funcţii importante la ambasada americană?. Şi un cameraman irakian care lucra pentru agenţia Associated Press a fost ucis prin împuşcare joi, la Bagdad, a anunţat agenţia americană de ştiri.

Antena 3

×
Parteneri
Pensiile care vor creşte cu 80%-90% din septembrie
x close