Antena 3 CNN Externe Angajaţi ai aeroportului din Chişinău acuzaţi de corupţie

Angajaţi ai aeroportului din Chişinău acuzaţi de corupţie

Angajaţi ai aeroportului din Chişinău acuzaţi de corupţie
31 Aug 2007   •   10:58

Ministerul moldovean de Interne a anunţat că a descoperit mai multe cazuri de corupţie în rândul angajaţilor Aeroportului Internaţional Chişinău pe care îi acuză de protecţionism, contrabandă, organizarea imigraţiei ilegale, falsificate de acte şi abuz în serviciu, relatează BBC România. Potrivit şefului interimar al Direcţiei de Securitate Internă din cadrul Ministerului de Interne, Ion Berbinschi, o parte din aceste infracţiuni au fost comise în incinta aeroportului din Chişinău, de funcţionari din cadrul Serviciului Vamal, Serviciului de grăniceri, ai Direcţiei poliţiei în transporturi dar şi din cadrul Serviciul de securitate aeronautică a Aeroportului internaţional Chişinău.

Oficialul moldovean a precizat că ?prin intermediul Aeroportului din Chişinău, sunt traficaţi sistematic cetăţeni ai Republicii Moldova?. El a precizat că cetăţenii moldoveni părăsesc Republica Moldova în baza paşapoartelor, dar la Budapesta se întâlnesc cu un curier care le distribuie buletine de identitate româneşti. Imigranţii moldoveni prezintă paşapoartele moldoveneşti şi buletinele româneşti autorităţilor germane de pe aeroportul din Frankfurt, care ştiu că dubla cetăţenie este permisă în Republica Moldova şi sunt astfel induşi în eroare. Cetăţenii moldoveni se îndreaptă apoi spre diferite state europene, a subliniat Berbisnchi.

Potrivit oficialului moldovean, autorităţile de pe aeroporturile din Frankfurt şi Istanbul au reţinut mai mulţi cetăţeni moldoveni care ar fi avut acte false. Funcţionarii corupţi pretindeau o taxă de 4.000 de euro de persoană celor care voiau să părăsească ţara şi 800 de euro doar pentru serviciile oferite în incinta aeroportului din Chişinău. Buletinele româneşti şi cele din ţările baltice erau falsificate pe teritoriul Republicii Moldova, aeroporturile din Budapesta, Istanbul şi Praga fiind preferate ca puncte de tranzit. Berbinschi susţine că funcţionarii vizaţi de anchetă au fost implicaţi şi în contrabandă cu valută străină, favorizând recent scoaterea din ţară a circa 210.000 dolari americani.

Antena 3

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close