Antena 3 CNN Externe Armata turcă a omorât 15 rebeli kurzi

Armata turcă a omorât 15 rebeli kurzi

Armata turcă a omorât 15 rebeli kurzi
28 Oct 2007   •   18:21

15 rebeli kurzi au fost ucişi de armata turcă duminică, în timpul unei operaţiuni în estul ţării. Potrivit unui post de televiziune din Turcia, este vorba de membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Armata turcă a anunţat duminică dimineaţă, că va da un răspuns dur atacurilor lansate de rebelii kurzi. Ministrul turc de Externe a avertizat că ţara sa nu a renunţat la posibilitatea lansării unei operaţiuni militare în nordul Irakului.

Pentru autorităţile de la Ankara va începe o săptămână de intense negocieri diplomatice. Secretarul american de Stat Condoleezza Rice se va afla, săptămâna viitoare, în Turcia, pentru a participa la o conferinţă internaţională asupra Irakului. Până atunci însă, Ankara continuă să lanseze avertismente. Şeful Statului Major al forţelor turce a avertizat că armata nu va înceta să lupte împotriva rebelilor kurzi, care ameninţă să distrugă ţara. „Cei care ne fac să suferim vor suferi, la rândul lor, într-un mod de neimaginat. Suntem hotărâţi în această privinţă”, se mai menţionează în declaraţie.

În acelaşi timp, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Ankara va decide asupra lansării operaţiunii militare indiferent de presiunile la care este supusă de comunitatea internaţională. „După consultări cu preşedintele, cu membrii guvernului şi cu reprezentanţii armatei, am decis că vom lansa operaţiunea militară în momentul în care va fi nevoie. Nu trebuie să cerem permisiunea nimănui, pentru a face acest lucru” a declarat premierul turc.

Prezent în capitala Iranului, şi ministrul de Externe Ali Babacan a avertizat că o ofensivă militară în nordul Irakului, împotriva rebelilor kurzi, reprezintă încă o opţiune. Probabilitatea unei intervenţii a armatei turce împotriva rebelilor kurzi a crescut după eşecul negocierilor dintre Ankara şi Bagdad, de vineri.

Antena 3

×
Parteneri
ANM anunţă cum va fi vremea în iunie
x close