Antena 3 CNN Externe Armata turcă pretinde că a atacat rebeli kurzi în Irak. Rebelii dezmint

Armata turcă pretinde că a atacat rebeli kurzi în Irak. Rebelii dezmint

Armata turcă pretinde că a atacat rebeli kurzi în Irak. Rebelii dezmint
02 Dec 2007   •   10:51

Relatări contradictorii despre o incursiune armată a Turciei în nordul Irakului. Statul-major turc afirmă că forţele sale au atacat, dincolo de graniţă, un grup de rebeli ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan. Partidul dezminte însă operaţiunea şi nici Statele Unite nu o confirmă. Ştirea a suscitat, însă, vii proteste în rândul kurzilor, de ambele părţi ale frontierei.

Parlamentul Turciei a autorizat, încă din octombrie, intervenţiile armatei în nordul Irakului, împotriva bazelor folosite de rebelii separatişti kurzi. Sâmbătă, armata a anunţat prima operaţiune de acest gen. Potrivit comunicatului militar, o unitate turcă de comando a trecut frontiera, iar artileria grea şi elicopterele au lovit un grup de 50 - 60 de rebeli, care au suferit pierderi grele. Dar un lider al Partidului Muncitorilor a dezminţit orice atac asupra poziţiilor sale din Kurdistanul irakian. Locuitorii regiunii susţin că vor rezista unei eventuale ofensive a Turciei.

Armata americană a declarat că nu are nici o informaţie despre eventuala intervenţie turcă, iar Casa Albă şi Departamentul de Stat nu au dorit să comenteze ştirea. Turcia continuă să-i înfrunte pe kurzi pe propriul său teritoriu. Într-un oraş de lângă frontieră, poliţia a tras ieri în aer pentru a dispersa o manifestaţie în sprijinul Partidului Muncitorilor. Nu s-au consemnat victime, dar mai mulţi protestatari au fost arestaţi.

Antena 3

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close