Antena 3 CNN Externe Balena rusească "spion" a fost observată în apropierea apelor NATO din nordul Europei

Balena rusească "spion" a fost observată în apropierea apelor NATO din nordul Europei

O balenă beluga care a apărut în Norvegia în 2019, stârnind speculații că ar fi fost antrenată de marina rusă din cauza unui ham artificial pe care îl purta, a reapărut în largul coastei Suediei, a declarat o organizație care urmărește mișcările sale.

Balena rusească "spion" a fost observată în apropierea apelor NATO din nordul Europei
Sursa foto: Youtube I Newsflare
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Iun 2023   •   09:16

Publicatia Pentagonului, Stars and Stripes, scrie ca autoritățile norvegiene au declarat că o balenă beluga a fost văzută în largul coastei Suediei la aproximativ 1.250 de mile spre sud, arată, pe blogul său, analistul militar Radu Tudor.

Se pare ca e aceeasi care a fost observată pentru prima dată în Norvegia arctică în urmă cu patru ani, cu un ham probabil fabricat din Rusia.

Presa din Suedia presupune că beluga ar fi venit de la o bază a marinei militare ruse.

Hamul ar putea folosi ca suport pentru aparate de filmat subacvatic.

Citește și: "Urmărim cu plăcere!" | Reacția Ucrainei după atacul cu drone de la Moscova | Radu Tudor: "I-a trezit pe o parte dintre ruși"

"În ultimele săptămâni, s-a deplasat rapid și a înotat câteva sute de kilometri” înainte de a ajunge în apele de pe coasta de vest a Suediei, a declarat Olav Lekve de la Direcția Norvegiană pentru Pescuit.

Săptămâna trecută, mamiferul alb a fost observat în fiordul din interiorul Oslo, unde specialistii au îndemnat oamenii să evite contactul cu animalul, pentru a-i asigura siguranța și bunăstarea.

Observatorii de balene din Norvegia l-au poreclit Hvaldimir, combinând cuvântul norvegian pentru balenă — hval — și prenumele rus Vladimir.

Direcția a subliniat că există un risc de rănire pentru Hvaldimir atunci când mai multe bărci de agrement decât de obicei s-au adunat în fiord, în timp ce oamenii erau curiosi sa vada sosirea uriasului portavion american USS Gerald R. Ford, care a vizitat pentru scurt timp capitala norvegiană.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close