Antena 3 CNN Externe Barack Obama aprobă uciderea cetăţeanului american şi clericului Anwar al-Awlaki

Barack Obama aprobă uciderea cetăţeanului american şi clericului Anwar al-Awlaki

Barack Obama aprobă uciderea cetăţeanului american şi clericului Anwar al-Awlaki
Sursa foto: Anwar al-Awlaki
08 Apr 2010   •   17:35

Administraţia Barack Obama a autorizat asasinara clericului musulman radical Anwar al-Awlaki, o iniţiativă rară contra unui cetăţean american.
Al-Awlaki, aflat în Yemen, are legătură cu masacrul de la Fort Hood şi tentativa din decembrie de a arunca în aer un avion american de către un terorist care purta exploziv în pantaloni.
Decizia de a-l adăuga la lista americană a celor care pot fi executaţi cere aprobarea Consiliului Naţional de Securitate din cauza cetăţeniei sale.
Oficialii arătau că serviciile de informaţii au argumentat că clericul prezintă acum o ameninţare directă la adresa Americii.
Al-Awlaki, 38 de ani, a devenit faimos anul trecut după ce s-a aflat că a comunicat foarte mult prin email cu maiorul Nidal Hasan, psihiatrul armatei care este eacuzat că a ucis 13 soldaţi la Fort Hood, Texas.
Clericul, care ar avea legături şi cu teroriştii de la 11 septembrie, ulterior a lăudat crimele de la Fort Hood şi arăta că muslmanii ar trebui să intre în armata SUA doar dacă vor să execute atacuri similare.
El a fost de asemenea legat de Umar Farouk Abdulmutallab, studentul nigerian acuzat că a încercat să arunce în aer o cursă aeriană spre Detroit în ziua de Crăciun.
Al-Awlaki s-a născut în New Mexico şi a fost timp de ani imam în SUA înainte de a se muta Yemen, unde se bănuieşte că încă se ascunde.
Membri ai administraţiei Bush au declarat că ei cred că nu s-a aprobat niciodată uciderea unui american. Totuşi, oficialii arată în privat că americanii care susţin duşmanii ţării "nu au dreptul la protecţie specială".
În februarie, Dennis Blair, directorul serviciului naţional de informaţii a SUA, a confirmat că agenţiile de securitate au autoritatea, dacă obţin permisiunea necesară, de a ucide cetăţeni americani care prezintă o ameninţare directă la adresa SUA.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: atentate teroriste
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close