Antena 3 CNN Externe Băsescu: Nu vrem ca energia să fie instrument politic

Băsescu: Nu vrem ca energia să fie instrument politic

Băsescu: Nu vrem ca energia să fie instrument politic
24 Iun 2007   •   12:07
UPDATE: Preşedintele Traian Băsescu a subliniat în cadrul summit-ului de la Zagreb ideea de solidaritate în Europa de Est în problema energetică, ceea ce înseamnă că resursele trebuie împărţite şi cu statele vecine. O problemă importantă este securizarea resurselor energetice şi liberalizarea pieţei energiei, a spus şeful statului. Un alt punct al discuţiilor la summit a fost coerenţa între volumul şi calitatea energiei şi proiectele de dezvoltare durabilă.

România nu va accepta ca energia să fie un instrument de presiune politică a declarat preşedintele Traian Băsescu în cadrul Summitului privind energia, desfăşurat la Zagreb. Şeful statului a menţionat că pentru zona Europei de Sud-Est, soluţia este crearea unei pieţe integrate la nivel regional. De asemenea, Băsescu este de părere că securitatea energetică a Europei depinde de modul în care statele vor promova cooperarea cu marii furnizori. Summit-ul din Croaţia a avut ca principală temă, dependenţa statelor din regiune de gazul metan rusesc.

După doi ani în care şeful statului român a aruncat mai multe săgeţi către Moscova, a dat ochii cu liderul de la Kremlin. Cei doi vor sta la aceeaşi masă la summit-ul regional pe probleme de energie.

Întâlnirea dintre preşedintele rus, Vladimir Putin, şi Traian Băsescu vine după mai multe declaraţii acide ale şefului statului român la adresa Rusiei. În urmă cu doi ani, Traian Băsescu a comparat Marea Neagră cu un ?lac rusesc? şi a propus intervenţia comunităţii internaţionale în conflictele îngheţate din zonă. Un an mai târziu, întrebat de şeful delegaţiei ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei despre motivul amplasării bazelor americane în România, Băsescu i-a spus acestuia că Rusia a stat 30 de ani în România şi nu a întrebat-o de ce.

La summit au participat preşedinţii Rusiei, României, Albaniei, Bosniei, Macedoniei, Muntenegrului şi Serbiei. Preşedintele Traian Băsescu va pleca din Croaţia direct spre Turcia, pentru a lua parte, luni, la reuniunea Organizaţiei pentru cooperare economică la Marea Neagră.

Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close