Antena 3 CNN Externe Băsescu va da ochii cu Putin după 2 ani de critică

Băsescu va da ochii cu Putin după 2 ani de critică

Băsescu va da ochii cu Putin după 2 ani de critică
23 Iun 2007   •   12:25

Întâlnire de gradul zero, la Zagreb, între Traian Băsescu şi Vladimir Putin. După doi ani în care şeful statului român a aruncat mai multe săgeţi către Moscova, a venit şi momentul în care va da ochii cu liderul de la Kremlin. Cei doi vor sta la aceeaşi masă la summit-ul regional pe probleme de energie în Europa de Sud-Est, care începe duminică, în Croaţia. Summit-ul regional pe probleme de energie îi va reuni la Zagreb pe preşedinţii Rusiei, României, Croaţiei, Albaniei, Bosniei, Bulgariei, Macedoniei, Muntenegrului şi Serbiei. Grecia va fi reprezentată de un viceministru, iar Comisia Europeană va trimite un delegat.

Reuniunea va oferi reprezentanţilor ţărilor din regiune ocazia să prezinte punctele lor de vedere asupra problemelor actuale legate de energie. Întâlnirea dintre preşedintele rus, Vladimir Putin, şi Traian Băsescu vine după mai multe declaraţii acide ale şefului statului român la adresa Rusiei. În urmă cu doi ani, Traian Băsescu a comparat Marea Neagră cu un ?lac rusesc? şi a propus intervenţia comunităţii internaţionale în conflictele îngheţate din zonă. Un an mai târziu, întrebat de şeful delegaţiei ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei despre motivul amplasării bazelor americane în România, Băsescu i-a spus acestuia că Rusia a stat 30 de ani în România şi nu a întrebat-o de ce.

În vara lui 2006 Traian Băsescu a susţinut proiectele energetice ale României în faţa Camerei de Comerţ a Statelor Unite ale Americii. Şeful statului a făcut şi atunci o declaraţie şoc: ?Gazprom este mai eficient decât Armata Roşie în a demonstra Europei dependenţa acesteia de resursele ruseşti?. La Zagreb, Băsescu şi Putin ar putea avea şi o scurtă întrevedere privată. Cu toate acestea, surse de la Cotroceni au precizat pentru Cotidianul că partea română nu a solicitat o astfel de întâlnire.

Antena 3

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de furtuni severe în România
x close