Antena 3 CNN Externe Berlinul cere clauza de salvgardare pentru România

Berlinul cere clauza de salvgardare pentru România

Berlinul cere clauza de salvgardare pentru România
28 Iun 2007   •   21:41

Doi politicieni germani cer activarea clauzei de salvgardare în cazul României şi Bulgariei. După ce miercuri Comisia Europeană a preferat să avertizeze doar cele două state să continue reformele, fără să treacă la sancţiuni, voci de la Berlin au criticat Bruxelles-ul pentru atitudinea tolerantă faţă de cele două noi state membre. Raportul Comisiei Europene, pe tema progreselor realizate de România şi Bulgaria în reforma justiţiei şi lupta anti-corupţie, a nemulţumit pe unii politicieni germani. Aceştia critică poziţia Comisiei Europene în privinta corupţiei din România si Bulgaria.

Potrivit ministrului bavarez pentru Europa, Emilia Müller, "nu este acceptabil ca metodele mafiote sa fie tolerate si sa li se confere un aer de respectabilitate". În declaratia de joi, oficialul german a acuzat autorităţile europene că se pleacă în faţa corupţiei din cele două state". În loc să aplice clauzele de salvgardare, Bruxellesul închide, pur şi simplu, ochii în faţa slăbiciunilor justiţiei, a corupţiei şi a crimei organizate din cele două noi state membre, susţine Müller. Ministrul bavarez pentru Europa cere guvernului federal să ia măsuri şi să nu tolereze asemenea practici la nivel european.

Şi purtătorul de cuvânt pe probleme europene al grupului CSU din Bundestag, Thomas Silberhorn a cerut aplicarea clauzelor de salvgardare. Oficialul spune ca în România nu funcţionează nici sistemul de administrare şi nici controlul fondurilor agrare.

Antena 3

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pe 21 mai 2024 pentru clienţi
x close