Antena 3 CNN Externe Bilanţul taifunului Guchol din Japonia - un mort, peste 50 de răniţi şi numeroase pagube materiale

Bilanţul taifunului Guchol din Japonia - un mort, peste 50 de răniţi şi numeroase pagube materiale

Bilanţul taifunului Guchol din Japonia - un mort, peste 50 de răniţi şi numeroase pagube materiale
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    20 Iun 2012   •   10:59

O persoană a murit şi peste 50 sunt rănite, în urma taifunului Guchol care a traversat o mare parte din teritoriul Japoniei marţi seara şi miercuri dimineaţa, inclusiv Tokyo şi nord-estul ţării deja devastat de tsunamiul din 11 martie 2011.

Rafalele de vânt au atins peste 125 de kilometri pe oră, iar circulaţia mijloacelor de transport în comun a fost puternic perturbată marţi, cât timp taifunul a ajuns în oraş, informează AFP.

De asemenea, 185 de curse aeriene au fost anulate marţi.

Miercuri, la ora locală 05.30 (23.30 ora României), calmul se reinstalase aproape total în capitala Japoniei şi în împrejurimi, iar cerul s-a înseninat chiar dacă vântul continua să bată.

În provincia Shizuoka (sud-est), o persoană a murit după prăbuşirea unei construcţii din prefabricate. Alte aproximativ 52 de persoane au fost rănite în 15 prefecturi, potrivit numărătorii la nivel naţional efectuate miercuri. De asemenea, în urma taifunului au fost numeroase pagube materiale.

Un ordin de evacuare a fost emis pentru zeci de mii de locuinţe din zona afectată, dintre care peste 4.000 (vizând circa 10.400 de locuitori) în oraşul Ishinomaki din nord-est, afectat grav de seismul şi tsunami din 11 martie 2011. Taifunul a traversat această zonă în cursul nopţii, iar rafale violente de vânt se înregistrau în continuare miercuri dimineaţă.

Guchol, al patrulea taifun al sezonului, se deplasează în prezent spre Oceanul Pacific, cu viteza de 65 de kilometri pe oră. El continuă să antreneze precipitaţii importante, care au atins zece centimetri de apă pe oră în unele regiuni, şi rafale de vânt de până la 180 de kilometri pe oră.

Ciclonul tropical a generat panică în prefecturile Miyagi şi Fukushima, unde rafalele de vânt au suflat cu putere încă de la lăsarea serii.

Aceasta este prima dată din 2004 când un taifun din luna iunie traversează Japonia în acest fel. În general astfel de traiectorii sunt urmate de taifunurile din lunile următoare.




×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close