Antena 3 CNN Externe Blair demisionează după 10 ani în fruntea Guvernului

Blair demisionează după 10 ani în fruntea Guvernului

Blair demisionează după 10 ani în fruntea Guvernului
26 Iun 2007   •   21:32

Evenimentul politic al anului are loc miercuri în Marea Britanie. Premierul britanic Tony Blair părăseşte Downing Street, după 10 ani în fruntea guvernului. Pentru susţinători, mandat său a schimbat radical politica din Regatul Unit. Pentru critici, implicarea Marii Britanii în războiul din Irak a pus capăt, practic, carierei sale politice. Blair, care îşi va înainta mâine demisia Reginei, are în faţă o nouă provocare : postul de emisar special pentru Orientul Mijlociu, poziţie în care ar putea fi numit chiar marţi.

Tony Blair şi-a început mandatul în urmă cu zece ani, pe 1 mai 1997. A câştigat detaşat alegerile din Partidul Laburist. Au urmat două mandate şi jumătate. Rezultatele au apărut rapid. Creştere economică, dezvoltarea infrastructurii, pacea din Irlanda de Nord. Punctul de cotitură în politica lui Blair a fost însă războiului din Irak, în 2003. Cota sa de popularitate record a început să scadă treptat, o dată cu desfăşurarea trupelor britanice în Irak. Alianţa cu americanii nu a fost privită cu ochi buni de britanici.

După şi-a anunţat retragerea din funcţie, pe 10 mai, Blair a a efectuat un turneu de adio. Statele Unite, Africa şi mai multe capitale europene. Tony Blair a ales Vaticanul ca ultimă destinaţie internaţională în calitate de şef al guvernului. Blair a întors luni ultima pagină din cei zece ani cât a stat la putere. Înainte de a-şi prezenta demisia Reginei Elisabeta a II-a, Blair l-a primit la reşedinţa din Downing Street pe guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger.

Plecarea lui Tony Blair din Downing Street nu este o surpriză. Încă din 2004, premierul a anunţat că nu va mai candida pentru un al 4-lea mandat. Sub presiunea opoziţiei, în septembrie anul trecut, liderul Partidului Laburist a precizat că se va retrage din funcţie până la sfârşitul acestei veri. Şi s-a ţinut de cuvânt.

Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close