Antena 3 CNN Externe Boicot românesc împotriva lui Dick Marty la C.E.

Boicot românesc împotriva lui Dick Marty la C.E.

Boicot românesc împotriva lui Dick Marty la C.E.
28 Iun 2007   •   16:59

Delegaţia română la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a anunţat că nu va mai lua parte la lucrări, atît timp cît raportorul Dick Marty refuză să vină în România. În raportul oficialului, sunt menţionate numele lui Ion Iliescu şi Traian Băsescu, dar şi cele ale unor consilieri pe probleme de apărare.

România şi Polonia sunt acuzate că au adăpostit între 2003 şi 2005 centre de detenţie secrete ale CIA. Deşi Varşovia este şi ea pusă în cauză în acest raport, delegaţia poloneză nu a anunţat o măsură similară de boicot. Cei 10 parlamentari români din APCE, reuniţi de luni în sesiune plenară, au anunţat că nu vor mai participa la activităţile Adunării Parlamentare, până când raportorul Dick Marty nu va merge personal în România, pentru a verifica informaţiile şi probele potrivit cărora această ţară ar fi găzduit centre de detenţie.

Dick Marty a declarat miercuri, în faţa presei, că nu a răspuns invitaţiei României de a vizita această ţară, pentru că Bucureştiul ... nu a răspuns întrebărilor sale.

Raportul eleveţianului Dick Marty, cu oprivire la transporturile secrete de deţinuţi ale CIA în Europa, a fost aprobat miercuri de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. După dezbateri intense, concluziile anchetei au fost adoptate cu 124 de voturi pentru şi 37 împotrivă. Toate amendamentele aduse de delegaţia României şi de cea a Poloniei au fost respinse.

Raportul întocmit de Dick Marty susţine, concret, că fostul preşedinte Ion Iliescu, dar şi Traian Băsescu ar fi fost la curent cu operaţiunile secrete ale CIA. De asemenea, serviciile secrete române sunt acuzate că ar fi ajutat la crearea unei zone securizate în sud-estul ţării, folosită de agenţii americani pentru transferul şi interogarea unor suspecţi de terorism.

Politicienii nominalizaţi de Dick Marty dezmint vreo implicare în scandalul închisorilor secrete ale CIA. În raport sunt acuzate mai multe state europene, printre care Germania şi Italia.

Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close