Antena 3 CNN Externe Borșul ucrainean, inclus pe lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO | ”Victoria în războiul pentru borș este a noastră!”

Borșul ucrainean, inclus pe lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO | ”Victoria în războiul pentru borș este a noastră!”

Borșul ucrainean este inclus pe lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO, având nevoie de protecție urgentă.

Borșul ucrainean, inclus pe lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO | ”Victoria în războiul pentru borș este a noastră!”
Sursa foto: Twitter
de Alexandra Ionescu    |    01 Iul 2022   •   16:00

Decizia a fost luată la 1 iulie la cea de-a 5-a ședință extraordinară a Comitetului Interguvernamental pentru Protecția Patrimoniului Cultural Imaterial.

„Victoria în războiul pentru borș este a noastră!” - a declarat Oleksandr Tkachenko, ministrul Culturii și Politicii Informaționale, pe Facebook.

„Cultura gătirii borșului ucrainean” a fost adăugată pe Lista UNESCO la inițiativa Ministerului Culturii, a expertului Maryna Sobotyuk și a bucătarului Yevhen Klopotenko.

"Bătălia pentru borș a început chiar înainte de război. Și oricât de mult ar fi spus Zakharova că „au fost interzise cărțile de bucate, ​​iar rețeta felului de mâncare a fost ținută secretă și era interzis să gătești",  că borșul nostru este „manifestarea extremismului și nazismului” , această „manifestare a extremismului” este acum oficial ucraineană și oficial sub protecția UNESCO ”, a spus Tkachenko.

În martie 2021, Ministerul Culturii a depus spre examinare de către UNESCO un dosar de nominalizare cu privire la elementul ucrainean „Cultura confecționării borșului ucrainean”, care urma să fie inclus în lista reprezentativă .

Această problemă trebuia să fie luată în considerare în 2023, dar din cauza războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, moștenirea culturală a fost amenințată de Rusia.

Prin urmare, au decis să includă nominalizarea ucraineană într-o altă listă: lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial care are nevoie de protecție urgentă.

„Vom fi bucuroși să împărtășim borșul și rețetele lui cu toate țările civilizate. Și și cu cele necivilizate, ca să aibă măcar ceva ușor, gustos și ucrainean.

Dar amintiți-vă și fiți sigur - vom câștiga atât în ​​războiul pentru borș, cât și în acest război ", spune Tkachenko.

×
Subiecte în articol: bors Ucraina razboi UNESCO
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close