Antena 3 CNN Externe Budapesta. A doua zi de proteste faţă de premier

Budapesta. A doua zi de proteste faţă de premier

Budapesta. A doua zi de proteste faţă de premier
23 Oct 2007   •   17:16

În Ungaria este ultima zi de comemorare a revoltei antisovietice din 1956. Autorităţile maghiare sunt încă în stare de alertă, după ce luni seară, sute de militanţi de extremă dreapta au protestat la Budapesta împotriva premierului Ferenc Gyurcsany. Poliţia a fost nevoită să folosească tunuri de apă şi gaze lacrimogene pentru a împrăştia mulţimea.

Marşul militanţilor extremişti nu fusese autorizat. Protestatarii aveau feţele acoperite şi purtau pancarte şi steaguri cu inscripţii extremiste. Ei au scandat sloganuri împotriva premierului.

Demonstraţia s-a transformat rapid într-o confruntare cu forţele de ordine. Militanţii au distrus mai multe maşini, au incendiat un microbuz şi i-au atacat pe reprezentanţii presei. Au aruncat cu sticle şi cocteiluri Molotov în poliţişti, care au ripostat cu tunuri cu apă şi gaze lacrimogene.

Autorităţile ungare sunt în stare de alertă şi se pregătesc pentru o eventuală reeditare a violenţelor de anul trecut, din timpul aceloraşi ceremonii, când peste 130 de persoane au fost rănite. Surse oficiale de la Budapesta au avertizat că militanţii de extremă-dreapta pregătesc şi anul acesta proteste violente.

Antena 3

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de vreme rea! 18 județe vizate de Cod galben
x close