Antena 3 CNN Externe Canalul Bâstroe, ultima frontieră

Canalul Bâstroe, ultima frontieră

Canalul Bâstroe, ultima frontieră
25 Iun 2007   •   19:45
EXCLUSIV - Zilele acestea, experţii români şi cei ucraineni se văd din nou la negocieri, după ce Bucureştiul a cerut Kievului să stopeze lucrările la gura Mării Negre. Ucraina a răspuns pozitiv printr-o notificare. Notificarea însă nu a ajuns în teren, acolo unde a pătruns pentru prima dată o televiziune din România.

Canalul Bâstroe e o graniţă de netrecut între România şi Ucraina. Deşi nu e gata, canalul produce de trei ani numai tensiuni.

Partea ucraineană nu poate totuşi ignora problema ecologică, mai ales că până şi Academia Ucrainei contestă construirea Canalului Bâstroe între rezervaţiile Deltei româneşti şi ucraeniene.

De cealaltă parte, Romania acuză că Ucraina a modificat ilegal structura Biosferei Delta Dunării de capul ei, scoţând sute de hectare din aria protejata. Romania nu e de acord cu construirea canalului pentru ca afectează stabilitatea Biosferei în întregul ei.
Ucraina construieşte acest canal plecând de pe Braţul Chilia, comun cu România, braţ care nu e doar graniţa de stat a României, ci si granită a NATO şi a Uniunii Europene, instituţii la care aspiră şi Ucraina.

Întrebat de reporterii Antenei 1 dacă scopul construirii acestui canal are şi raţiuni de securitate, Victor Bezdolnîi, director în Ministerul Transporturilor din Ucraina a declarat: ?Facem acest canal exclusiv în scopuri economice. Ucraina nu mai e acel stat parte a Uniunii Sovietice şi nu are nicio pretenţie teritorială din partea României. Ucraina a construit deja 18 kilometri de canal, iar acum a ajuns cu săpăturile la gura Dunării, la intrarea în Marea Neagră.?

LUCRĂRILE LA BÂSTROE CONTINUĂ

Observator

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close