Antena 3 CNN Externe Carla del Ponte părăseşte Tribunalul Penal Internaţional

Carla del Ponte părăseşte Tribunalul Penal Internaţional

Carla del Ponte părăseşte Tribunalul Penal Internaţional
23 Aug 2007   •   23:12

Procurorul Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, Carla del Ponte, va fi ambasadorul Elveţiei în Argentina. Carla del Ponte îşi va lua în primire noua funcţie la finalul actualului său mandat, în ianuare 2008. Anunţul a fost făcut joi de ministrul elveţian al Afacerilor Externe.

În luna iunie, del Ponte a acceptat să rămână în funcţie la Tribunalul Penal Internaţional până în decembrie, devansând cu trei luni termenul normal. Potrivit AFP, această decizie a fost luată la cererea secretarului general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon. În vârstă de 60 de ani, Carla del Ponte a fost numită în funcţia de procuror în august 1999, de Consiliul de securitate al ONU.

Carla del Ponte ? destinul unei femei poreclite ?noul Gestapo?

Nascută la 9 Februarie 1947 la Lugano, în Elveţia, Carla del Ponte a studiat dreptul, după care a lucrat pentru un cabinet privat de avocatură. La scurt timp şi-a înfiinţat propria companie de avocatură, a fost numită judecător de instrucţie şi apoi procuror al districtului Lugano. În această funcţie, del Ponte s-a ocupat de cazuri de trafic de droguri, trafic de arme şi spionaj, fiind implicată chiar în celebrul caz, pe atunci, ?pizza connection?.

Del Ponte a investigat cazul alături de judecătorul de instrucţie Giovanni Falcone del Ponte, acesta din urmă fiind ucis într-un atentat cu bombă asupra maşinii sale. În aceeaşi perioadă, în fundaţia casei procuroarei a fost găsită o jumătatea de tonă de explozibil. Carla Del Ponte a fost numită Judecător general al Elveţiei, iar în 1999 ? procuror al Tribunalului Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie (ICTY) şi al Tribunalului Penal pentru Ruanda (ICTR).

Antena3.ro

×
Parteneri
Șeful Casei de Pensii pune punct speculaţiilor legate de banii seniorilor
x close