Antena 3 CNN Externe Centrul de detenţie Guantanamo ar putea fi închis

Centrul de detenţie Guantanamo ar putea fi închis

Centrul de detenţie Guantanamo ar putea fi închis
22 Iun 2007   •   09:43

Administraţia americană ia în considerare închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo şi transferul suspecţilor de terorism în alte închisori. Informaţia a fost dezvăluită de agenţia de presă Associated Press, care citează înalţi oficiali de la Washington. Dacă planul va fi aprobat, deţinuţii de la centrul din Cuba vor fi transferaţi în închisori ale Departamentului Apărării, inclusiv închisoarea de maximă securitate de la Fort Leavenworth, statul Kansas, unde vor fi aduşi în faţa instanţei.

Potrivit Associated Press, consilierii pe probleme de securitate naţională ai preşedintelui George W. Bush urmau să dezbată astăzi o versiune definitivă a acestui proiect. După ce planurile au fost dezvăluite în presă, Casa Albă a anunţat însă că o decizie asupra statutului centrului de la Guantanamo nu va fi luată imediat. Oficialii citaţi de Associated Press au precizat însă că un astfel de proiect nu poate fi aprobat fără consultarea în prealabil a vicepreşedintelui Dick Cheney, a secretarului de Stat Condoleezza Rice şi a celui al Apărării, Robert Gates.

Un proiect de închidere a centrului de la Guantanamo a mai fost înaintat o dată responsabililor din cadrul administraţiei, însă a fost respins vehement de vicepreşedintele Cheney, de procurorul general Alberto Gonzales, precum şi de fostul secretar al Apărării, Donald Rumsfeld. Potrivit lui Cheney, transferul deţinuţilor cu statut de "combatant inamic" pe teritoriul Statelor Unite le-ar acorda acestora drepturi legale pe care nu le merită.

Antena 3

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close