Antena 3 CNN Externe Ceremonie antiimperialistă la Cuba: Aceasta este revoluţia socialistă a celor umili, cu ajutorul celor umili, pentru cei umili!

Ceremonie antiimperialistă la Cuba: Aceasta este revoluţia socialistă a celor umili, cu ajutorul celor umili, pentru cei umili!

Ceremonie antiimperialistă la Cuba: Aceasta este revoluţia socialistă a celor umili, cu ajutorul celor umili, pentru cei umili!
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
27 Iul 2013   •   09:25
Preşedinţii Venezuelei, Uruguayului, Boliviei, Nicaraguei şi Cubei au făcut o îndelungă apologie a antiimperialismului şi solidarităţii latino-americane, vineri, la Santiago de Cuba, cu ocazia zilei naţionale a Republicii Cubaneze, transmite AFP, conform Agerpres.
 
'Revoluţia cubaneză este mama tuturor revoluţiilor antiimperialiste din America Latină şi din lume', a afirmat preşedintele bolivian, Evo Morales, în cursul acestei zilei când s-a sărbătorit împlinirea a 60 de ani de la atacul asupra cazărmii Moncada, la Santiago de Cuba, de către Fidel Castro şi oamenii săi. În pofida eşecului acestei acţiuni, a marcat începutul luptei ce a dus, în 1959, la răsturnarea regimului condus de Fulgencio Batista. 
 
'Să fii în Cuba este întotdeauna o sursă de inspiraţie în lupta noastră permanentă împotriva imperialismului şi a capitalismului', a adăugat liderul bolivian. 
 
'Aici se află fiii lui Chavez', a subliniat la rândul său preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, referindu-se la preşedintele Hugo Chavez, decedat la 5 martie. Liderul de la Caracas a luat cuvântul în faţa a 10.000 de cubanezi şi invitaţi de peste hotare, cu prilejul ceremoniei organizate în faţa fostei cazărmi, în prezent transformată în instituţie de învăţământ. 
 
Preşedintele uruguyan, José Mujica, a lăudat revoluţia cubaneză şi a subliniat că aceasta 'este prin esenţă revoluţia demnităţii şi a stimei de sine, proprii latino-americanilor, în prezent cu visele împlinite'. 'Cuba, supusă celor mai brutale agresiuni ale imperialismului, este cel mai bun martor că libertatea, suveranitatea, justiţia, independenţa şi dreptul popoarelor la pace pot fi apărate', a dat asigurări preşedintele nicaraguan, Daniel Ortega, denunţând alături de omologii săi embargoul 'nedrept şi inuman' impus Cubei de Statele Unite cu începere din 1962. 
 
La închiderea ceremoniei, într-un lung discurs istoric, preşedintele Cubei, Raul Castro, în uniformă de general-şef al armatelor şi cu o largă pălărie de paie, sub un soare torid, a reamintit cuvintele rostite de fratele său Fidel în aprilie 1961: 'Această revoluţia va continua să fie revoluţia socialistă a celor umili, cu ajutorul celor umili şi pentru cei umili'. 
 
La ceremonie au participat reprezentanţi din cele opt ţări ale Alianţei Bolivariene pentru America (ALBA). Premierii din Dominica - Roosevelt Skerrit -, Antigua şi Barbuda - Winston Baldwin Spencer -, Sfântul Vicenţiu şi Grenadine - Ralph Gonsalves - şi din Saint Lucia - Kenny Antony - au fost, de asemenea, prezenţi. 
 
Marele absent al ceremoniei de la Santiago de Cuba a fost însă actorul principal al asaltului asupra cazărmii Moncada, Fidel Castro, care va împlini 87 de ani luna viitoare. 
 
După retragerea sa de la putere, în 2006, din motive de sănătate, 'liderul istoric' al revoluţiei cubaneze, căruia toţi oratorii i-au adus omagiu, s-a dedicat scrisului, câteodată primind vizita unor demnitari străini. 
 
Autorităţile cubaneze au făcut cunoscut că el l-a primit miercuri pe preşedintele Uruguayului, José Mujica, fără să publice vreo fotografie. Ultima apariţie în public a lui Fidel Castro a avut loc la începutul lunii aprilie, cu ocazia inaugurării unei şcoli în cartierul din vestul Havanei, unde locuieşte. 
 

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close