CIA recunoaşte că a fost implicată în lovitura de stat din Iran din 1953

de M.T.    |    20 Aug 2013   •   10:45
CIA recunoaşte că a fost implicată în lovitura de stat din Iran din 1953 Foto: dw.de

CIA a recunoscut că a orchestrat lovitura de stat care l-a înlăturat de la putere pe premierul iranian Mohamed Mossadegh la 18 august 1953, după ce acesta a naţionalizat petrolul ţării, potrivit unor documente declasificate recent, relatează AFP, citată de Mediafax.

Rolul CIA era bănuit de mai mulţi ani, dar documente interne ale agenţiei datând din anii '70, recent declasificate şi publicate luni, arată clar implicarea acesteia.

„Lovitura de stat militară care l-a înlăturat de la putere pe Mossadegh şi cabinetul său Frontul Naţional a fost realizată sub coordonarea CIA", afirmă agenţia într-un document.

În 1951, Mossadegh a naţionalizat societatea Anglo-Iranian Oil Company, din care provine BP (British Petroleum), provocând furia Londrei, pentru care petrolul iranian era considerat vital în vederea redresării economiei britanice după Al Doilea Război Mondial.

La începutul lui 1953, Dwight Eisenhower devine preşedinte al Statelor Unite şi se arată mai înţelegător faţă de doleanţele britanice în comparaţie cu predecesorul său Harry Truman.

Documente declasificate ale CIA arată că agenţia înţelegea motivele poziţiei adoptate de Mossadegh, departe de imaginea de „nebun" senil vehiculată de presa occidentală.

Oamenii politici şi responsabilii de întreprinderi britanici nu aveau respect pentru iranieni, apreciaţi ca „ineficienţi, corupţi şi servindu-şi propriile interese", afirmă chiar CIA.

Agenţia şi-a justificat însă acţiunea prin contextul Războiului Rece, temându-se ca, în cazul în care Londra ar trimite nave de război, ceea ce Marea Britanie a făcut trei ani mai târziu, după naţionalizarea Canalului Suez, sovieticii să nu invadeze şi să preia puterea la Teheran.

„Atunci, nu doar petrolul iranian ar fi fost pierdut în mod iremediabil pentru Vest, dar şi lanţul de apărare din jurul Uniunii Sovietice, o componentă a politicii externe americane, ar fi fost rupt", se justifică agenţia americană.

În 2000, secretarul de Stat american Madeleine Albright, pentru a încerca să amelioreze relaţiile cu Teheranul, a declarat că Statele Unite au „jucat un rol semnificativ" în înlăturarea de la putere a lui Mossadegh şi a apreciat că lovitura de stat a constituit un „revers pentru evoluţia politică a Iranului".

CIA
x close