Cioroianu participă la reuniunea Consiliului de Afaceri Generale a UE

15 Oct 2007   •   08:41
Cioroianu participă la reuniunea Consiliului de Afaceri Generale a UE
Ministrul român de Externe, Adrian Cioroianu, se va afla luni la Luxemburg, la reuniunea Consiliului de Afaceri Generale şi Relaţii Externe al Uniunii Europene. Pe agenda întâlnirii se află şi proiectul de text al Tratatului de Reformă. Şefii diplomaţiilor din cele 27 de state membre ale blocului comunitar vor avea convorbiri şi pe tema consolidării capacităţilor de reacţie ale Uniunii Europene în caz de dezastre.

Reuniunea va începe cu discuţii privind procesul de reformă a tratatelor, în cadrul cărora miniştrii de externe din ţările Uniunii vor avea un schimb de păreri pe marginea proiectului de text al Tratatului de Reformă, a cărui redactare a fost finalizată deja la nivel juridic. Acesta ar urma să fie aprobat la Summit-ul informal de la Lisabona, ce se va desfăşura la nivel de şefi de stat sau de guvern, în zilele de 18 şi 19 octombrie.

Totodată, miniştrii de externe vor avea un schimb de opinii asupra capacităţii Uniunii Europene de a reacţiona în situaţii de crize civile, după ce în vara acestui an seceta, incendiile şi ploile abundente au provocat pagube importante în mai multe state membre ale Uniunii. Relaţiile cu Balcanii de Vest va fi unul dintre principalele teme abordate de miniştrii europeni ai afacerilor externe, în cadrul dejunului de lucru din marja CAGRE.

Discuţiile se vor centra pe analiza ultimelor evoluţii privind negocierile asupra statutului Kosovo desfăşurate sub auspiciile Troicii Grupului de Contact, formată din reprezentanţii UE, ai SUA şi ai Rusiei. O nouă rundă de negocieri între reprezentanţii Belgradului şi ai Priştinei a avut loc duminică la Bruxelles, o nouă întrevedere fiind programată pe 22 octombrie, la Viena.

Şefii diplomaţiei din cele 27 de state membre vor mai analiza ultimele evoluţii în dosarul nuclear iranian, situaţia din Zimbabwe şi alte subiecte de actualitate precum Libia, Irak, Procesul de Pace din Orientul Mijlociu şi Liban. Este preconizată şi semnarea Acordului de Stabilizare şi Asociere între Uniunea Europeană şi Muntenegru. În a doua zi a reuniunii, vor mai fi organizate Consiliul de cooperare UE - Georgia, Consiliul de cooperare UE - Armenia şi Consiliul de cooperare UE - Azerbaidjan.

Antena 3

Alegeri 2020
Alegeri 2020
x close