Antena 3 CNN Externe Conducătorul armatei de elită a Iranului: Acesta este războiul!

Conducătorul armatei de elită a Iranului: Acesta este războiul!

Conducătorul armatei de elită a Iranului: Acesta este războiul!
Sursa foto: Foto: simout.com
04 Aug 2012   •   10:25

Iranul este afectat de un "război" ce vizează economia sa, a declarat vineri liderul Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului iranian care a făcut apel la mobilizare pentru a face faţă sancţiunilor impuse Teheranului din cauza programului său nuclear, relatează AFP.
   
"Acesta este războiul" a declarat ayatollah-ul Ahmad Janati într-o predică din timpul rugăciunii săptămânale de la Teheran.
   
Iranul trebuie să mobilizeze "naţiunea, guvernul, oficialii şi forţele armate" pentru a face faţă acestor "grave probleme economice" care merg dincolo de problemele economice mondiale, a subliniat acesta.
   
"Trebuie să ne pregătim şi să înfruntăm acest val (de presiuni economice). Nu trebuie să cedăm", a adăugat acesta.
   
Janati a afirmat că sub supervizarea îndrumătorului suprem ayatollah Ali Khamenei responsabilii ţării vor aborda criza şi a solicitat presei naţionale să evite subiectele "pesimiste" şi să se concentreze mai mult pe informaţii care "îi fac pe oameni fericiţi, optimişti şi care ridică moralul".
   
Responsabilii iranieni încep să recunoască un impact asupra economiei ţării, însă afirmă că Iranul poate rezista presiunilor ce caută să îi oblige să renunţe la programul nuclear controversat.
   
Statele Unite şi ţările Uniunii Europene au înăsprit sancţiunile economice împotriva Iranului de la începutul lunii iulie cu intrarea în vigoare a unor noi sancţiuni petroliere şi financiare.
   
Conform Agenţiei Internaţionale a Energiei, aceste sancţiuni ar trebui să scadă cu 40 la sută exporturile petroliere iraniene. Acestea au crescut de asemenea şi inflaţia prin pierderea a jumătate din valoarea monedei naţionale în faţa valutei străine.
   
Marile puteri suspectează acest program nuclear de a ascunde intenţii militare - ceea ce Teheranul neagă - şi reclamă oprirea imediată a îmbogăţirii uraniului.
   
Washington a adoptat în cursul acestei săptămâni noi sancţiuni care vizează mai ales sectoarele energiei şi construcţiei navale ale Iranului.
   
Secretarul Apărării Leon Panetta a exclus recurgerea la o opţiune militară în viitorul apropiat împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, în cadrul unei vizite în Israel.

×
Subiecte în articol: Teheran sanctiuni vest razboi
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close