Antena 3 CNN Externe Conferinţă internaţională ONU pe tema reconstrucţiei Irakului

Conferinţă internaţională ONU pe tema reconstrucţiei Irakului

Conferinţă internaţională ONU pe tema reconstrucţiei Irakului
23 Sep 2007   •   10:28

La sediul ONU din New York a început sâmbătă o conferinţă internaţională pe tema reconstrucţiei Irakului. Organizaţia mondială doreşte să joace un rol sporit în Irak, în ciuda dificultăţilor politice şi a violenţei persistente din ţară. În acest timp, relaţiile dintre autorităţile de la Bagdad şi Statele Unite sunt tot mai tensionate.

Înaintea conferinţei de la sediul ONU, premierul irakian a descris pe un ton optimist situaţia din ţară. „Securitatea s-a ameliorat într-un mod uimitor, iar Bagdadul de azi este diferit faţă de cel de ieri, iar în viitor, eforturile, planurile şi strategia noastră ne vor permite să întărim şi mai mult securitatea şi să îmbunătăţim viaţa de toate zilele.” a declarat primul ministru irakian Nouri Al-Maliki.

Conferinţa nu începe, totuşi, sub cele mai bune auspicii. Relaţiile dintre Irak şi Statele Unite continuă să fie afectate de incidentul în care cel puţin 11 oameni au fost ucişi de agenţii firmei Blackwater, care asigură protecţia diplomaţilor americani. Irakienii afirmă că deţin o înregistrare video care ar dovedi că agenţii au deschis focul neprovocaţi. La rândul său, guvernul american suspectează firma Blackwater că a vândut, pe piaţa neagră din Irak, arme care ar fi putut ajunge la terorişti.

Pe de altă parte, preşedintele irakian Talabani a cerut eliberarea unui iranian arestat în regiunea kurdă din nordul Irakului. Iranianul este acuzat de implicare în livrările de arme către rebeli. Talabani, care este kurd, i-a acuzat pe militarii americani că au „umilit” autorităţile locale în acest caz.

Un nou incident ar putea tensiona şi mai mult relaţiile americano-irakiene: soldaţii americani sunt acuzaţi că au ucis şapte civili şi au arestat alţi 12 la sud de Bagdad. Armata americană susţine că raidul a fost îndreptat împotriva unor terorişti din Al-Qaida.

Antena 3

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de vreme rea! 18 județe vizate de Cod galben
x close