Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord: Premierul japonez Shinzo Abe este „un Hitler al Asiei”

Coreea de Nord: Premierul japonez Shinzo Abe este „un Hitler al Asiei”

Coreea de Nord: Premierul japonez Shinzo Abe este „un Hitler al Asiei”
de M.T.    |    04 Feb 2014   •   09:34

Premierul japonez Shinzo Abe este un „Hitler al Asiei”, consideră regimul nord-coreean, acuzând astfel intenţia oficialului nipon de a creşte puterea militară a ţării sale sub pretextul asigurării stabilităţii regionale.

Atacul vine ca reacţie la declaraţia lui Abe de luna trecută, în care premierul japonez a susţinut că este nevoie de modificarea actualei constituţii a Japoniei, în vigoare după cel de-Al Doilea Război Mondial şi care prevede o limitare a puterii militare a ţării.

Într-un editorial al agenţiei KCNA, agenţia oficială de ştiri a regimului de la Phenian, intitulat „Este aceasta ascensiunea unui Hitler al Asiei?”, se arată că Abe a alimentat temerile legate de rachetele şi testele nucleare din Coreea de Nord, în scopul de a justifica o creştere a puterii militare a Japoniei.

„Grupurile de extremă dreapta conduse de Abe încearcă să mute atenţia de la criticile internaţionale al adresa Japoniei în altă parte”, susţine editorialul KCNA, citat de AFP.

„Nu există nicio diferenţă între maniacul fascist Hitler şi nesăbuitul Abe, care se foloseşte de confrunatrea cu Coreea de Nord pentru a justifica noile ambiţii militariste ale Japoniei”, se mai arată în editorial.

Agenţia nord-coreeană aminteşte, de asemenea, de vizita lui Abe la sanctuarul shintoist Yasukuni, unde sunt omagiaţi militarii căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial, dar şi o serie de oficiali de rang înalt care au fost executaţi pentru crime de război.

Vizita de la sfârşitul lunii decembrie a fost criticată în termeni duri de China şi Coreea de Sud, două ţări care au avut de suferit din cauza trecutului militarist japonez.

„Comportamentul nesăbuit recent al lui Abe a agitat regiunea şi aminteşte de Hitler, care a încurajat un nou război în Germania de după Primul Război Mondial”, susţin nord-coreenii, care îi cer premierului japonez „să se trezească” din „febra sa militaristă”.

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord Shinzo Abe japonia
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close