Antena 3 CNN Externe Criticile Băncii Mondiale asupra justiţiei nemulţumesc CSM

Criticile Băncii Mondiale asupra justiţiei nemulţumesc CSM

Criticile Băncii Mondiale asupra justiţiei nemulţumesc CSM
24 Aug 2007   •   18:12

Criticile aduse de Banca Mondială stadiului reformei sistemului judiciar din România sunt o ingerinţă în activitatea justiţiei, consideră Consiliul Superior al Magistraturii. CSM a replicat că informaţiile de care a beneficiat Banca Mondială au fost fragmentate, iar criticile acesteia sunt ?neîntemeiate?. ?Acuzaţiile Băncii Mondiale la adresa CSM nu au fundament real şi nu intră în sfera atribuţiilor acesteia?, se arată în comunicatul transmis de Consiliu. În perioada 24-29 iunie, o echipă a Băncii Mondiale a efectuat la Bucureşti o misiune de verificare a stadiului ?Proiectului privind Reforma Sistemului Judiciar?.

Misiunea Băncii Mondiale s-a arătat serios îngrijorată de încetinirea ritmului reformelor sistemului judiciar, de progresele insuficiente ale reformei Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, cât şi de o serie de polemici iscate pe marginea Legii privind Agenţia Naţională de Integritate (ANI) sau legate de interferenţele politice în activitatea magistraţilor.

De asemenea, reprezentanţii Băncii Mondiale au atras atenţia asupra progreselor înregistrate în promovarea unor proceduri obiective de numire a magistraţilor, bazate pe merit, remarcând însă că practica numirii directe a magistraţilor, fără susţinerea unui examen, continuă să fie folosită pentru un număr semnificativ de posturi, deşi legea prevede ca această procedură să fie folosită doar în cazuri cu ?caracter excepţional?.

Rompres

×
Parteneri
Waze a lansat o nouă funcție, cerută de toți șoferii!
x close