Antena 3 CNN Externe Criză de apă în Turcia, Grecia şi Bulgaria

Criză de apă în Turcia, Grecia şi Bulgaria

Criză de apă în Turcia, Grecia şi Bulgaria
31 Iul 2007   •   15:27

Turcii vor primi de miercuri apă cu porţia. Din cauza caniculei autorităţile de la Ankara intenţionează să treacă la raţionalizarea consumului de apă. Timp de patru zile pe săptămână, locuitorii din Ankara nu vor mai avea apă. Autorităţile au decis să raţionalizeze consumul de apă, din cauza secetei prelungite care a afectat ţara. Ankara dispune în prezent de 170 de milioane de metri cubi de apă, o cantitate mult prea mică decât cea necesară.

În urmă cu câteva săptămâni, oficialii turci au interzis spălarea maşinilor şi udarea grădinilor şi a peluzelor, dar măsura nu s-a dovedit a fi eficientă. Autorităţile fac acum eforturi pentru drenarea fluviului Kizilirmak, cel mai lung din Turcia, către Ankara. Operaţiunea se va încheia abia peste cinci luni.

Situaţia este gravă şi în Bulgaria, unde peste 600 de localităţi nu mai au apă. Dacă nu plouă în zonele afectate, alte 200 de localităţi vor rămâne şi ele fără apă. Nu este şi cazul marilor oraşe, spun oficialii de la Sofia. Pe de altă, temperaturile excesive din ultimele două luni au provocat 12.000 de incendii de vegetaţie pe întreg teritoriul ţării.

Autorităţile elene au declarat stare de urgenţă în insulele Cyclades, din Grecia, inclusiv în Santorini şi Mykonos, cunoscute destinaţii turistice, ca urmare a întreruperii alimentării cu apă, provocată de secetă şi căldură, relatează Reuters. Ministerul de Interne de la Atena a explicat că a luat această decizie pentru a-i forţa pe oficiali să ia măsuri de îmbunătăţire a alimentării cu apă. Guvernatorul insulei Kimolos a avertizat la rândul său că nu mai există rezerve de apă iar o îmbunătăţire pe termen scurt a situaţiei este puţin probabilă.

Antena3.ro

×
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close