Antena 3 CNN Externe Cutremur devastator în Chile. Valuri tsunami de peste 4 metri au atins deja litoralul, un milion de persoane evacuate

Cutremur devastator în Chile. Valuri tsunami de peste 4 metri au atins deja litoralul, un milion de persoane evacuate

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 8,3 s-a produs miercuri seara în largul statului Chile, generând o alertă de tsunami şi evacuări în zonele de coastă, unde s-au înregistrat deja primele valuri seismice, relatează CNN.

Cutremur devastator în Chile. Valuri tsunami de peste 4 metri au atins deja litoralul, un milion de persoane evacuate
17 Sep 2015   •   08:04

O femeie a murit în oraşul Illapel, iar cel puţin şapte persoane au fost rănite în urma cutremurului, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Chile, Oscar Llanten. Mai multe case au fost avariate în Illapel, potrivit ministrului de Interne, Jorge Burgos.

Oficiali din ministerul de interne vorbesc de cel puţin opt morţi şi 1 milion de persoane evacuate. Epicentrul seismului a fost localizat a aproape 280 de kilometri în nordul capitalei Santiago de Chile, unde trăiesc cinci milioane de oameni. Alte surse vorbesc despre existenţa a cinci persoane decedate.

Cutremurul s-a produs la 19.54 (joi, 1.54, ora României), la o adâncime de 33 de kilometri, a precizat USGS.

Agenţia naţională pentru situaţii de urgenţă din Chile a emis o alertă de tsunami, ordonând evacuarea oamenilor de zonele de coastă din Arica până la Puerto Aysen.

Valuri seismice mari au fost deja observate de-a lungul coastelor chiliene, în apropierea epicentrului seismului. La Coquimbo a fost măsurat un val de 4,5 metri, a informat Centrul naţional american de avertizare pentru tsunami.

Primarul din Coquimbo, Cristian Galleguillos, a declarat că deja se înregistrează inundaţii, iar 95 la sută din oraş a rămas fără electricitate. Locuitorii au fost evacuaţi înainte ca valurile să atingă litoralul, a adăugat el.

Cel puţin 12 replici cu magnitudinea de 4,9 sau mai mare au fost resimţite în zona cutremurului în mai puţin de două ore, potrivit USGS.

Mai multe replici au fost resimţite de asemenea în capitală, Santiago, situată la aproximativ 230 de kilometri de epicentru. "Valuri tsunami periculoase, larg răspândite, sunt posibile" de-a lungul coastelor statelor Chile şi Peru, a informat Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific, în timp ce o avertizare de tsunami a fost emisă pentru statul american Hawaii.

×
Subiecte în articol: cutremur alerta de tsunami tsunami
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close