Antena 3 CNN Externe Acuzații grave la adresa FBI: a tărăgănat investigaţia privind abuzurile sexuale ale unui fost medic al echipei de gimnastică a SUA

Acuzații grave la adresa FBI: a tărăgănat investigaţia privind abuzurile sexuale ale unui fost medic al echipei de gimnastică a SUA

Autoritatea de supraveghere internă a Departamentului de Justiţie a criticat miercuri FBI pentru că a tărăgănat o investigaţie referitoare la acuzaţiile de abuzuri sexuale primite în 2015 împotriva unui fost medic al echipei de gimnastică a Statelor Unite, Larry Nassar, şi a acuzat doi oficiali ai FBI că au minţit investigatorii pentru a-şi acoperi greşelile.

Acuzații grave la adresa FBI: a tărăgănat investigaţia privind abuzurile sexuale ale unui fost medic al echipei de gimnastică a SUA
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    15 Iul 2021   •   10:50

Într-un raport de 119 de pagini, inspectorul general al Departamentului de Justiţie Michael Horowitz a spus că biroul FBI din Indianapolis ”nu a răspuns la acuzaţiile la adresa lui Nassar cu cea mai mare seriozitate şi urgenţă, care erau necesare şi meritate”.

Printre numeroasele greşeli au fost aşteptarea a cinci săptămâni înainte de a efectua un interviu telefonic cu una dintre victime şi faptul că nu au reuşit să intervieze alte victime, a constatat raportul.

Horowitz a mai spus că doi oficiali ai FBI, inclusiv agentul special W. Jay Abbott, în prezent pensionat, au minţit în timpul interviurilor pentru a-şi acoperi erorile.

Cu toate acestea, Departamentul de Justiţie a refuzat să îi trimită în judecată, se adaugă în raport.

Într-o declaraţie, FBI a spus: "Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple. FBI-ul nu va pierde niciodată din vedere prejudiciul cauzat de abuzurile lui Nassar".

Nassar a fost condamnat în 2017 de o instanţă federală la 60 de ani de închisoare pentru deţinere de materiale care conţineau abuzuri sexuale asupra copiilor.

În anul următor, el a fost condamnat, de asemenea, la 175 de ani şi, respectiv, până la 125 de ani, în două instanţe separate din Michigan, pentru molestarea tinerelor gimnaste aflate sub îngrijirea sa, inclusiv medaliatele cu aur olimpic Aly Raisman şi McKayla Maroney.

 Ancheta inspectorului general a fost lansată în 2018, pe fondul îngrijorării că FBI a tras de timp în deschiderea anchetei de abuz sexual împotriva lui Nassar, în pofida primirii mai multor plângeri la adresa acestuia.

Cel puțin 40 de fete și femei au declarat că au fost molestate de-a lungul unei perioade de 14 luni, în timp ce FBI-ul era la curent cu alte acuzații care îl priveau pe Nassar.

Oficialli clubului de gimnastică din SUA au contactat FBI-ul în mai 2016, la 8 luni după ce a fost depusă prima acuzație, și nu a fost luată nicio măsură.

×
Subiecte în articol: FBI abuz abuz sexual minori
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close