Antena 3 CNN Externe Deşertificarea va alunga o treime din populaţia globului

Deşertificarea va alunga o treime din populaţia globului

Deşertificarea va alunga o treime din populaţia globului
30 Iun 2007   •   14:05

Aceasta este concluzia unui raport-avertisment al ONU asupra acestui fenomen la nivel global. Experţii Organizaţiei Naţiunilor Unite susţin că acţiunile întreprinse de oameni au efecte dezastruoase în special asupra Africii sub-sahariene şi a Asiei Centrale.

Deşertificarea ar putea determina migraţia a 50 de milioane de persoane în următorul deceniu, se arată într-un studiu-avertisment al Universităţii Naţiunilor Unite. Raportul, elaborat de peste 200 de experţi din 25 de ţări, avertizează că acest fenomen, provocat de schimbările climatice, devine cea mai mare provocare de mediu a zilelor noastre. Extinderea zonei deşertice ar putea afecta mai ales Africa Sub-sahariană şi Asia Centrală. Factorii majori de degradare a solului sunt schimbările climatice, supraexploatarea terenurilor şi practicile de irigaţie greşite.

Raportul ONU sugerează că extinderea deşerturilor ar putea fi prevenită prin aplicarea unor noi practici agricole, dezvoltarea ecoturismului şi încurajarea împăduririlor în zonele uscate. Pe de altă parte însă, avertizează experţii, programele de plantare de copaci începute de state precum China, pentru a opri avansarea deşerturilor, ar putea adăuga o presiune suplimentară asupra resurselor de apă şi aşa reduse.

Antena 3

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close