Antena 3 CNN Externe Dezastru la NASA. O rachetă a explodat şi astronauţii pleacă beţi în spaţiu

Dezastru la NASA. O rachetă a explodat şi astronauţii pleacă beţi în spaţiu

Dezastru la NASA. O rachetă a explodat şi astronauţii pleacă beţi în spaţiu
27 Iul 2007   •   07:36

Programele spaţiale americane trec prin momente grele. Oficialii NASA au confirmat informaţiile conform cărora astronauţii au plecat beţi în spaţiu. Doi oameni au fost ucişi şi alţi patru - grav răniţi în explozia unei rachete, la un centru de testare din California. NASA a dezvăluit că un calculator ce urma să fie instalat pe naveta Endeavour a fost victima unui sabotaj. Şi tot de la NASA s-a aflat că unii astronauţi au plecat în misiune în stare de ebrietate.

Explozia, ale cărei cauze nu au fost încă stabilite, s-a produs pe un aeroport din mijlocul deşertului, folosit de firma care a realizat primul vehicul spaţial privat din lume. Potrivit unui post local de televiziune, un rezervor de protoxid de azot - carburant folosit de unele rachete - ar fi explodat în cursul testării unui motor spaţial. La faţa locului au fost trimise echipe de decontaminare, deoarece se presupune că explozia ar fi putut degaja gaze toxice.

Explozia din California nu a avut legătură cu NASA, dar agenţia spaţială americană se confruntă cu alte probleme. Un individ a cărei identitate nu a fost dezvăluită a avariat cu bună-ştiinţă un calculator destinat navetei spaţiale Endeavour, care va fi lansată la 7 august. Motivele sabotajului nu sunt deocamdată cunoscute. NASA speră să remedieze avariile până la data lansării.

Şi mai gravă este considerată dezvăluirea unei reviste americane care citează un raport intern al NASA: cel puţin doi astronauţi au plecat în spaţiu, deşi medicii au avertizat că erau atât de beţi încât prezentau riscuri de securitate. În alte cazuri, analizele astronauţilor au arătat ?un consum important de alcool?, dar cu peste 12 ore înaintea lansării, ceea ce se încadra în limitele regulamentului. NASA nu a comentat încă aceste relatări, dar un fost înalt funcţionar al agenţiei a fost de părere că scandalul creat ?va zgudui pe toată lumea?.

Antena 3

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close