Antena 3 CNN Externe Dictatorul Alberto Fujimori extrădat în Peru după 7 ani de exil

Dictatorul Alberto Fujimori extrădat în Peru după 7 ani de exil

Dictatorul Alberto Fujimori extrădat în Peru după 7 ani de exil
23 Sep 2007   •   16:34

Fostul preşedinte al Peru, Alberto Fujimori, a fost adus duminică în urmă în capitala ţării sale, după ce a fost extrădat din Chile. Fujimori, care s-a aflat în exil timp de şapte ani, va fi judecat pentru corupţie şi încălcarea drepturilor omului. Acuzaţiile i-ar putea aduce 30 de ani de închisoare.

Curtea Supremă din Chile a autorizat vineri extrădarea lui Fujimori, sosit pe neaşteptate în această ţară cu doi ani în urmă, după alţi câţiva ani petrecuţi în Japonia. Ziarele din Peru nu au întârziat să facă pronosticuri asupra sentinţei care avea să-i fie dată: 25, 30 sau 35 de ani de închisoare. Părerile localnicilor sunt împărţite, însă Fujimori nu şi-a pierdut toţi adepţii.

Fujimori a condus Peru între 1990 şi 2000. El este învinuit, între altele, de dare de mită, ascultarea telefoanelor şi deturnarea unor fonduri de 15 milioane de dolari. Cele mai grave acuzaţii se referă la formarea ?escadroanelor morţii? care au făcut zeci de victime, între care femei şi copii, în războiul împotriva gherilei comuniste.

Soarta lui Fujimori rămâne incertă, deoarece actualul preşedinte Garcia are nevoie de ajutorul partidului său pentru a-şi asigura majoritatea guvernamentală. Fiica lui Fujimori, deputată în Parlament, a mobilizat sute de oameni pe aeroportul din Lima, pentru a-i ura bun venit. Dar autorităţile i-au păcălit: avionul fostului preşedinte a aterizat la o bază militară, departe de privirile presei.

Antena 3

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close