Antena 3 Externe Doctorii CIA, acuzaţi că au făcut experimente pe oameni

Doctorii CIA, acuzaţi că au făcut experimente pe oameni

03 Sep 2009   •   18:12
Doctorii CIA, acuzaţi că au făcut experimente pe oameni
Sursa foto: steag american

Un grup de etică medicală susţine că doctorii care au monitorizat ?tehnicile dezvoltate de interogare şi au studiat efectele asupra suspecţilor de terorism au fost aproape, sau chiar au efectuat, experimente pe oameni.

Doctori pentru Drepturile Omului- PHR, un ONG non/profit care a investigat rolul personalului medical în incidentele de tortură de la Guantánamo, Abu Ghraib, sau Bagram îi acuză pe medici că s-au implicat prea mult.

PHR susţine că aceştia au participat la fiecare etapă a dezvoltării, au implementat şi au justificat legal ceea ce califică a fi programul secret de tortură a CIA.

Asociaţia Medicală Americană, cel mai mare grup de medici din SUA, arăta că este în dialog cu administraţia Obama şi alte agenţii guvernamentale privind rolul doctorilor.

"Participarea doctorilor la tortură şi interogare este o violare a valorilor etice," se arată .

Cea mai gravă acuză a PHR este că doctorii au monitorizat activ tehnicile de interogare a CIA pentru a detemina eficienţa, folosind deţinuţii ca subiect uman. Raportul concluzionează că asemenea culegere de date este "o practică ce se apropie de experimentarea inumană".
Experimentele umane fără consimţământ sunt interzise din 1947, conform codului de la Nuremberg, rezultat din acuzarea doctorilor nazişti, ce a stabili şi 10 principii sacrosancte .
Codul specifică că este esenţial consimţământul voluntar al subiecţilor şi orice suferinţă fizică sau mentală trebuie evitată.

Convenţiile de la Geneva interzic la rândul lor experimetele pe prizonierii de război.

PHR îşi bazează acuzaţiile pe un raport din 2004 al CIA privind metodele de interogare ale agenţiei. O anexă a acestuia oferă sfaturi personalului medical al agenţiei pentru sprijinirea interogării deţinuţilor.


PHR cere o anchetă oficială privind rolul doctorilor în practicile CIA.
Antena3.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
CIA
Parteneri
x close