Antena 3 CNN Externe Donald Rumsfeld acuzat de tortură de organizaţii din întreaga lume

Donald Rumsfeld acuzat de tortură de organizaţii din întreaga lume

Donald Rumsfeld acuzat de tortură de organizaţii din întreaga lume
26 Oct 2007   •   21:29

Fostul secretar american al Apărării, Donald Rumsfeld, a fost acuzat de mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului pentru ?torturi comise în închisorile de la Guantanamo, Cuba, şi Abu Ghraib, Irak?. Plângerea a fost depusă la Paris de Federaţia Internaţională a Drepturilor Omului , Liga franceză a drepturilor omului, organizaţia americană Center for Constitutional Rights şi asociaţia germană European Center for Constitutional and Human Rights.

Donald Rumsfeld se află în această perioadă în vizită în Franţa. Tocmai pe acest lucru se bazează competenţa Franţei în vederea unei eventuale urmăriri în justiţie a oficialului american pentru fapte comise în străinătate. Avocatul celor patru organizaţii susţine că ?Din moment ce Donald Rumsfeld se află pe teritoriul francez, ne aflăm în câmpul de aplicare a competenţei Franţei, în virtutea convenţiei de la New York, din 1984, împotriva torturii?.

Referitor la vizita ?de ordin privat? a lui Rumsfeld în Franţa, ambasada americană la Paris nu a dorit să facă nici un fel de comentariu. Plângeri similare împotriva fostului oficial american au fost depuse şi în alte ţări europene precum Spania sau Germania. Justiţia germană nu le-a dat curs, apreciind că plângerea nu are nici o legătură cu Germania.

În SUA, un judecător federal a respins, în martie, plângerile pentru tortură depuse de foşti deţinuţi în Irak şi Afganistan împotriva lui Rumsfeld, argumentând că reclamanţii nu au cetăţenie americană.

Antena3.ro

×
Parteneri
Supermarketul din România care oferă 60 de bani pe orice sticlă reciclată
x close