Antena 3 CNN Externe Două nave chineze au pătruns în apele teritoriale ale insulelor disputate cu Japonia

Două nave chineze au pătruns în apele teritoriale ale insulelor disputate cu Japonia

Două nave chineze au pătruns în apele teritoriale ale insulelor disputate cu Japonia
Sursa foto: Foto: AP
31 Dec 2012   •   12:15

Două nave chineze au pătruns luni în apele teritoriale ale insulelor administrate de Japonia şi revendicate cu forţă de China, a anunţat Paza de Coastă japoneză, citată de AFP.
   
Aceste nave de supraveghere maritimă au pătruns în apele Insulelor Senkaku, numite Diaoyu de către chinezi, imediat după ora locală 13.30 (6.30, ora României) şi au fost reperate de un avion de patrulare aparţinând Pazei de Coastă japoneze.
   
Este pentru prima dată de la alegerea conservatorului Shinzo Abe în funcţia de premier al Japoniei, la 26 decembrie, când nave chineze pătrund în aceste ape, în Marea Chinei de Est.
   
Nave guvernamentale chineze au venit, deja, la faţa locului în perioada cuprinsă între victoria conservatorilor japonezi în alegerile legislative, la 16 decembrie, şi nominalizarea oficială a liderului lor la conducerea viitorului Guvern.
   
Nave oficiale chineze, de supraveghere maritimă sau aparţinând administraţiei pentru pescuit, traversează frecvent apele teritoriale din zonă, în urma agravării unui conflict de suveranitate, la jumătatea lui septembrie, când Japonia a achiziţionat o parte a acestor insule de la proprietarul lor privat japonez.
   
Un avion de supraveghere maritimă a survolat arhipelagul nelocuit la 13 decembrie. Japonia a denunţat această manevră drept prima încălcare, în istorie, de către chinezi a spaţiului său aerian şi a lansat două avioane de vânătoare de tip F-15.
   
Considerat un "veteran" al politicii externe, Shinzo Abe a avertizat că suveranitatea japoneză asupra acestor insule "nu este negociabilă", subliniind că vrea o ameliorare a relaţiilor cu puternicul său vecin, care este totodată cel mai important partener comercial al Japoniei.
   
Situat la aproximativ 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului, care îl revendică şi el, şi la aproximativ 400 de kilometri de Insula Okinawa (sudul Japoniei), arhipelagul Senkaku ocupă o poziţie strategică, iar în subsolul marin s-ar putea afla hidrocarburi.
   
Presa oficială chineză a anunţat luni că Beijingul a adăugat două distrugătoare, dintre care unul navighează în Marea Chinei de Est, şi nouă alte nave de război flotei sale de supraveghere maritimă.

×
Subiecte în articol: Shinzo Abe
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close