Antena 3 CNN Externe Două trenuri s-au ciocnit în Grecia! Zeci de morți și aproape 100 de răniți după impact

Două trenuri s-au ciocnit în Grecia! Zeci de morți și aproape 100 de răniți după impact

Accident tragic produs în Grecia noaptea trecută. Aproape 40 de oameni au murit și peste 80 sunt răniți după ce trenul în care se aflau s-a ciocnit puternic de un mărfar și a luat foc.

de Laura Dinu    |    01 Mar 2023   •   11:50

Update 12:00. Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Ambasadei României la Atena și al Consulatului General Al României la Salonic, s-a autosesizat în contextul relatărilor publice cu privire la un accident feroviar produs în dimineața zilei de 1 martie 2023, în localitatea Tempe, din nord-estul Greciei, soldat, potrivit unui bilanț intermediar transmis de către autoritățile elene, cu decesul a 38 de persoane și cu rănirea unui număr de aproximativ 66 de persoane, care au fost transportate la unitățile medicale din apropiere.

În acest context, reprezentanții misiunii diplomatice și ai consulatului general au întreprins demersuri, în regim de urgență, pe lângă autoritățile elene, pentru a obține informații oficiale cu privire la cetățenia, identitatea și starea de sănătate a persoanelor afectate. 

Potrivit informațiilor preliminare obținute de la autoritățile elene, operațiunile de salvare sunt în curs de desfășurare, iar datele referitoare la cetățenia persoanelor afectate vor fi comunicate ulterior.

MAE menționează că, până la acest moment, la nivelul celor două misiuni ale României nu au fost primite solicitări de asistență consulară în legătură cu acest accident.

Reprezentanții Ambasadei României la Atena și Consulatului General al României la Salonic continuă dialogul cu autoritățile elene, fiind pregătiți să acorde asistență consulară, conform competențelor.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul  de telefon al Ambasadei României la Atena +30 210 6728875; +30 210 6728879, și al Consulatului General al României la Salonic: +30 2310 340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență au la dispoziție telefonul de urgență al Ambasadei României la Atena   +30 6978996222  și al Consulatului General al României la Salonic +30 6906 479076.

Update 11:45. Numărul morților din accidentul de tren din Tempe este în creștere. Potrivit EKAV, numărul morților este de 36, în timp ce 85 de răniți au fost transportați la spitale, dintre care 53 rămân internați.

Update 08:00. Numărul morților a crescut la 32 în urma coliziunii celor două trenuri.

Cel puțin 32 de persoane au murit după ce două trenuri s-au ciocnit în Grecia, marți seară, a anunțat miercuri Serviciul de Pompieri din Grecia.
 
Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Pompieri din Grecia, Vassilis Varthakogiannis, a declarat într-un briefing actualizat că 32 de persoane au murit în urma coliziunii cu trenul, adăugând că din cele 85 de persoane care au fost rănite, 53 rămân în spitale.
 
Purtătorul de cuvânt al pompierilor a declarat că 194 de pasageri au fost transportați în siguranță cu autobuzul până în al doilea oraș ca mărime al Greciei, Salonic, iar 20 de persoane au fost transferate cu autobuzul în orașul Larissa, informează CNN.

Știrea inițială

Autoritățile de la Atena spun că 350 de oameni se aflau în trenul care circula de la Atena spre Tesalonic.

Până în acest moment doar 250 de călători au fost găsiți și evacuați din zona impactului devastator, cu mai multe autobuze.

Peste 150 de pompieri dar și mai mulți voluntari intervin chiar în aceste momente la fața locului pentru a căuta supraviețuitori.

40 de ambulanțe au sosit deja la locul accidentului pentru a prelua victimele. Intervenția este una foarte dificilă.

Zeci de oameni sunt încă în vagoanele distruse, transmit autoritățile de la Atena.

Unul dintre pasagerii care au reușit să se salveze din trenul cuprins de flăcări povestește că, după momentul impactului, două dintre vagoane au fost complet distruse iar celelalte vagoane s-au răsturnat. Inițial, acestea s-au umplut de un fum dens, iar apoi au fost cuprinse de flăcări imense, povestește bărbatul. Călătorul a reușit să iasă din tren după ce a spart unul dintre geamuri.

O femeie care a reușit să se salveze singură povestește că impactul s-a simțit ca un cutremur puternic și că, la scurt timp după coliziune, s-a creat o panică generală. Pasagerii au început să strige după ajutor.

În acest moment nu se cunosc cauzele tragicului accident. O anchetă care va dezvălui cum s-a întâmplat tragedia a fost deschisă de autoritățile din Grecia.

×
Subiecte în articol: Grecia accident feroviar
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close