Antena 3 Externe După 16 ani de independenţă, ucrainenii au încredere în viitorul ţării

După 16 ani de independenţă, ucrainenii au încredere în viitorul ţării

25 Aug 2007   •   13:02
După 16 ani de independenţă, ucrainenii au încredere în viitorul ţării

Ucraina a sărbătorit vineri 16 ani de la proclamarea independenţei, moment esenţial în destrămarea Uniunii Sovietice. Preşedintele Viktor Iuşcenko a asistat, alături de câteva mii de oameni, la parada militară şi festivităţile din centrul capitalei ucrainene, Kiev.
Parlamentul ucrainean a proclamat independenţa la câteva zile după eşecul loviturii de stat a aripii dure comuniste, împotriva preşedintelui sovietic Mihail Gorbaciov. Data de 24 august a devenit sărbătoare naţională, deşi independenţa a fost aprobată prin referendum abia în decembrie, când Uniunea Sovietică şi-a încetat existenţa. Independenţa nu a rezolvat toate problemele Ucrainei. Corupţia şi întârzierea reformelor au frânat dezvoltarea economică, în timp ce Moscova se străduia să-şi menţină influenţa la Kiev. În cele din urmă, „revoluţia portocalie” l-a adus la preşedinţie pe Viktor Iuşcenko, dar disputa dintre prietenii Rusiei şi cei ai Occidentului a continuat. Iuşcenko şi-a pierdut mulţi susţinători, dar îşi pune speranţa în alegerile anticipate de luna viitoare şi într-un referendum care să sporească puterile preşedintelui.

Vineri, însă, ucrainenii au uitat pentru o zi de politică şi s-au bucurat de spectacolul paradei militare. Spectatorii mai vârstnici au apreciat că aceasta a fost cea mai reuşită sărbătorire a independenţei de până acum, ceea ce le-a dat încredere în viitorul ţării.

Antena 3

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close