Antena 3 CNN Externe După 16 ani de independenţă, ucrainenii au încredere în viitorul ţării

După 16 ani de independenţă, ucrainenii au încredere în viitorul ţării

După 16 ani de independenţă, ucrainenii au încredere în viitorul ţării
25 Aug 2007   •   13:02

Ucraina a sărbătorit vineri 16 ani de la proclamarea independenţei, moment esenţial în destrămarea Uniunii Sovietice. Preşedintele Viktor Iuşcenko a asistat, alături de câteva mii de oameni, la parada militară şi festivităţile din centrul capitalei ucrainene, Kiev.
Parlamentul ucrainean a proclamat independenţa la câteva zile după eşecul loviturii de stat a aripii dure comuniste, împotriva preşedintelui sovietic Mihail Gorbaciov. Data de 24 august a devenit sărbătoare naţională, deşi independenţa a fost aprobată prin referendum abia în decembrie, când Uniunea Sovietică şi-a încetat existenţa. Independenţa nu a rezolvat toate problemele Ucrainei. Corupţia şi întârzierea reformelor au frânat dezvoltarea economică, în timp ce Moscova se străduia să-şi menţină influenţa la Kiev. În cele din urmă, „revoluţia portocalie” l-a adus la preşedinţie pe Viktor Iuşcenko, dar disputa dintre prietenii Rusiei şi cei ai Occidentului a continuat. Iuşcenko şi-a pierdut mulţi susţinători, dar îşi pune speranţa în alegerile anticipate de luna viitoare şi într-un referendum care să sporească puterile preşedintelui.

Vineri, însă, ucrainenii au uitat pentru o zi de politică şi s-au bucurat de spectacolul paradei militare. Spectatorii mai vârstnici au apreciat că aceasta a fost cea mai reuşită sărbătorire a independenţei de până acum, ceea ce le-a dat încredere în viitorul ţării.

Antena 3

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close