Antena 3 CNN Externe După incendii, Grecia e lovită de seisme puternice

După incendii, Grecia e lovită de seisme puternice

După incendii, Grecia e lovită de seisme puternice
28 Aug 2007   •   13:15

De parcă nu era de ajuns dezastrul provocat de flăcări, localnicii din Peloponez au fost panicaţi marţi şi de două seisme puternice, unul de 5 şi altul de 4,4 grade Richter. Primul cutremur, resimţit în mai multe cartiere din capitala elenă, s-a produs la ora locală 07.35, iar epicentrul a fost localizat în localitatea Avlida. Al doilea cutremur calificat drept ?putermic?, s-a produs în vestul peninsulei Poloponez, având epicentrul la 15 kilometri de reşedinţa prefecturii, Pyrgos. În urma celor două cutremure nu s-au înregistrat victime şi nici pagube materiale. În sudul Greciei, se depun eforturi comune extraordinare, unde sute de pompieri şi zeci de avioane şi elicoptere europene ajută la stingerea incendiilor care au făcut prăpăd în Pelaponez. Un elicopter românesc acţionează, alături de alte câteva elicopetere ruseşti, în zona localităţii Evia, din nord-estul Atenei.

63 de oameni au murit în incendiile devastatoare. Prinşi între flăcări, oamenii s-au baricadat în maşini încercând să fugă din infern. Printre localnicii blocaţi pe un teren de basket se afla şi un jurnalist, care a reuşit să filmeze momentele de groază. După minute bune, un elicoper militar, le-a sărit oamenilor în ajutor.

Coşmarul din Grecia este departe de a se fi încheiat. Încă o noapte de foc mistuitor a pârjolit Peloponezul. Mai multe sate sunt în continuare ameninţate de pereţii de flăcări. Bilanţul incendiilor este tragic. Zeci de oameni arşi de vii, sute de case făcute scrum şi mii de localnici evacuaţi din calea focului.

În faţa dezastrului, grecii acuză autorităţile că nu au gestionat corespunzător criza. Sute de oameni au ieşit pe străzi la Atena în semn de protest. Soarta Greciei e acum în mâna solidarităţii internaţionale, mai multe ţări europene fiind mobilizate pentru a-i ajuta pe pompierii eleni.

Un alt seism, cu magnitudinea de 5,1 pe scara Richter a fost înregistrat luni, în largul insulei Cefalonia, în Marea Ionică. Grecia este ţara europeană unde se înregistrează cele mai multe seisme de pe continent.

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close