Ecuadorul denunţă spionarea ambasadei sale din Londra, unde se află fondatorul Wikileaks

de A.M.P    |    03 Iul 2013   •   08:36
Ecuadorul denunţă spionarea ambasadei sale din Londra, unde se află fondatorul Wikileaks Foto: presstv.ir

Serviciile de informaţii ale Ecuadorului au descoperit un microfon ascuns la ambasada ecuadoriană din Londra, unde s-a refugiat de un an fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a declarat marţi ministrul ecuadorian de Externe, Ricardo Patino, citat de AFP.
   
"Vă informăm cu regret că la ambasada noastră din Londra a fost descoperit un microfon ascuns", a declarat ministrul la o conferinţă de presă. El a spus că va dezvălui miercuri originea acestei infiltrări şi va cere explicaţii de la Guvernul implicat în acest caz.
   
Potrivit lui Patino, microfonul ascuns a fost descoperit în timpul unei inspecţii a misiunii diplomatice înainte de vizita sa, în 16 iunie, la Londra.
   
"Din motive de securitate, noi am făcut o inspecţie la ambasadă şi am găsit un microfon ascuns care transmitea informaţii din birourile ambasadoarei noastre (Ana Alban)", a adăugat ministrul.
   
Ministrul de Externe a declarat că el a primit marţi un raport care stabileşte "cu precizie originea interceptării" şi a anunţat că va dezvălui detaliile miercuri.
   
Patino a asigurat că el nu încearcă să "insinueze" vreo legătură a microfonului cu spionajul din partea Statelor Unite, denunţat de către fostul analist american al NSA, Edward Snowden.
   
"Consider că originea este diferită, dar aceasta o vom afla mâine", a afirmat ministrul.
   
În timpul vizitei sale la Londra, Patino s-a întâlnit cu omologul său britanic, William Hague, pentru a discuta despre o posibilă soluţie în cazul lui Assange. Ei au decis să formeze o echipă de lucru pentru a găsi o ieşire pe cale diplomatică din această situaţie.
   
Până în prezent Londra a refuzat să-i permită lui Julian Assange libera trecere în Ecuador.
   
Australianul Julian Assange se află sub protecţia Ecuadorului pentru a evita să fie extrădat în Suedia, unde a fost acuzat de agresiune sexuală.

x close