Antena 3 CNN Externe Elevii din România şi Bulgaria au cele mai lungi vacanţe de vară din Europa

Elevii din România şi Bulgaria au cele mai lungi vacanţe de vară din Europa

Elevii din România şi Bulgaria au cele mai lungi vacanţe de vară din Europa
16 Aug 2007   •   17:53

Cei care au calculat cât pot să se relaxeze şcolarii europeni au fost jurnaliştii francezi de la ?Le Monde?. Ei au aflat că, la polul opus României, cu cele mai scurte vacanţe de vară se situează ţări ca Danemarca, Germania şi Marea Britanie. În Bulgaria însă, vacanţele de vară pot ajunge până la 16 săptămâni, pentru începutul ciclului primar. În România, atât ciclul primar, cât şi cel secundar au 13 săptămâni vacanţă de vară. Există însă şi dezavantaje.

Aproape toate ţările care au vacanţe şcolare lungi pe perioada verii, au vacanţe mai reduse în timpul anului şcolar. Aici se încadrează şi România şi Bulgaria, dar şi Italia, clasată pe locul trei în privinţa celor mai lungi vacanţe de vară.

Situaţia din Italia nu va mai continua, însă. Pe 20 iulie, guvernul de la Roma şi-a anunţat intenţia de a reduce durata vacanţelor de vară, precum şi a vacanţei de Paşte. Se va crea astfel posibilitatea unei vacanţe în februarie.

Vacanţe de vară prelungite se mai întâlnesc şi în statele baltice, Estonia, Letonia şi Lituania. Ungaria are o vacanţă de vară de 11 săptămâni, iar Slovenia de zece săptămâni. Printre ţările de mijloc se situează şi Franţa, cu nouă săptămâni de vacanţă.

Grupul ţărilor care au vacanţe de vară mai mici de opt săptămâni este minoritar şi cuprinde ţările: Danemarca, Germania, Olanda şi anumite regiuni ale Marii Britanii. În multe state, precum Italia, Marea Britanie sau Franţa, şcolile au libertatea de a decide asupra numărului de zile de vacanţă şi a repartiţiei acestora pe an. Cu o singură condiţie. Să ofere un minim de zile de studiu, stabilite prin lege de fiecare ţară.

Antena 3

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close