Antena 3 CNN Externe Embrioni hibrizi ? creaţi legal în Marea Britanie

Embrioni hibrizi ? creaţi legal în Marea Britanie

Embrioni hibrizi ? creaţi legal în Marea Britanie
04 Sep 2007   •   12:49

Ministrul britanic al Sănătăţii va aproba miercuri planul cercetătorilor de a crea embrioni hibrizi, pentru a fi utilizaţi la producerea de celule suşă, în cadrul unei noi legislaţii privind tratamentele de fertilitate şi cercetările asupra embrionilor. În urma unui sondaj naţional de opinie, majoritatea oamenilor s-au declarat în favoarea controversatului proiect al cercetătorilor britanici. Alte tipuri de embrioni hibrizi, precum cei rezultaţi din fertilizarea unui ovul animal cu spermă umană, au fost privite cu mai multă reticenţă. În noiembrie 2006, două echipe de cercetători britanici au depus cereri pentru crearea unor embrioni 99,9% umani de la care să poată preleva celule suşă care să fie utilizate în tratarea unor boli grave precum Parkinson, Alzheimer, fibroză chistică sau maladia Huntington.

Procedura implică inserarea de ADN uman în ovule de vacă, iepure, porc, oaie sau capră, din care s-a eliminat deja materialul genetic. Embrionii creaţi în urma acestui proces vor fi aproape în totalitate ?umani?, ADN-ul animal fiind în afara nucleului celulei.

În prezent, celulele suşă embrionice pot fi obţinute din embrioni în stadiu incipient nedoriţi, rămaşi de la tratamentele de fertilizare in vitro. Utilizarea ovulelor de vacă le-ar da cercetătorilor posibilitatea de a obţine o cantitate mai mare de celule suşă.
Legea va permite crearea de embrioni hibrizi din ovule de iepure sau vacă cu nucleu uman sau din ovule umane al căror nucleu a fost modificat prin combinarea cu celule animale, dar se interzic embrionii umano-animali, creaţi prin fertilizarea cu spermă umană a unui ovul animal sau invers.

În toate cazurile embrionii vor fi utilizaţi doar în cercetare şi nu vor fi lăsaţi să se dezvolte mai mult de 14 zile, sau implantaţi într-un uter.

Anumite organizaţii, însă, se opun acestei legi, pe care o consideră lipsită de etică. Ei susţin spun că asemenea experimente ar estompa linia de demarcaţie între animale şi oameni.

Antena3.ro

×
Parteneri
Val de căldură extremă în România. Urmează zile în pragul caniculei
x close